Hočevar: Katolička crkva dodeliće milion evra ugroženima
Foto: Beta

Stiže pomoć

Hočevar: Katolička crkva dodeliće milion evra ugroženima

Društvo -
Karitas realizuje projekat vredan oko 850.000 evra, namenjen ugroženim porodicama u Šapcu, Valjevu, Ubu, Krupnju i Obrenovcu

BEOGRAD - Katolička crkva je na poziv Vlade Srbije preko organizacije Karitas (Caritas) urgoženima poplavama dodelila pomoć u vrednosti većoj od 20.000 evra, a ukupna vrednost planirane pomoći je između 850.000 evra i milion evra, izjavio je danas beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

"Karitas je prisutan na terenu od prvih sati krize, posebno u Valjevu i Šapcu, gde je 10 dana i noći pripremao sendviče za volontere koji su radili na utvrđivanju obale Save", rekao je Hočevar na konferenciji za novinare u Beogradskoj nadbiskupiji.

Istakao je da Karitas realizuje projekat vredan oko 850.000 evra, namenjen ugroženim porodicama u Šapcu, Valjevu, Ubu, Krupnju i Obrenovcu, gde će pomoć dobiti ukupno 5.000 porodica u paketima hrane i higijenskih sredstava, koji sadrže i osam litara dezinfekcionih sredstava.

Foto: MUP
Foto: MUP

"Karitas će svakoj od tih opština uputiti po 85 tona stočne hrane, odnosno ukupno 340 tona hrane za krave, svinje i živinu. Karitas distribuira humanitarnu pomoć, oko 65 tona hrane i higijenskih sredstava, u Smederevskoj Palanci, Paraćinu i Lazarevcu, čija je vrednost 100.000 evra, a sledeće nedelje počeće dodela humanitarne pomoći u Svilajncu, Jagodini i Kraljevu", rekao je Hočevar. Nadbiskup je dodao da se očekuje još 10 šlepera humanitarne pomoći.

Poplave nisu Božija kazna

Hočevar je izjavio da poplave i njihove katastrofalne posledice nikako nisu božija kazna, nego se ljudi moraju zapitati da li su ispunili svoje zadatke i, ako nisu, moraju preuzeti odgovornost na sebe.

Foto: Beta
Foto: Beta

"To je odluka naše crkve. Naša poruka je jasna. To nije božija kazna. Isus je rekao 'ova bolest nije znak kazne, ne njega da je grešio, niti njegovih roditelja, već prilika da se pokaže božija ljubav i ljubav bližnjih", rekao je Hočevar na konferenciji za novinare u Beogradskoj nadbiskupiji.Hočevar je naveo da je veliko iskušenje izazvano poplavama izvanredna prilika za razvijanje odgovornosti pojedinaca i čitavog društva i za jačanje solidarnosti.

"Ovo nam omogućuje, i to je posebna poruka naše crkve, (da uvidimo) kako je veliko dostojanstvo ljudskog bića. Moramo gledati na dostojanstvo svakog čoveka i da se više ne rukovodimo ideologijama i razlikama. Svi smo stvorena božija bića. Vode nisu gledale na granice sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, Srbijom. Svi smo postali jedno", rekao je Hočevar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track