HRABRA SRBIJA UZELA SREBRO: Amerikanci bolji u finalu

Finale

HRABRA SRBIJA UZELA SREBRO: Amerikanci bolji u finalu

Košarka -
Juniorske selekcije Srbije i SAD bore se za titulu prvaka sveta

Juniorska košarkaška reprezentacija Srbije poražena je od Sjedinjenih Američkih Država 82:68 (26:22,14:16,13:17, 25:17 ) u finalu Svetskog prvenstva za igrače do 19 godina, koje je igrano u Pragu, čime je osvojila srebrnu medalju.

Odigrala je selekcija trenera Dejana Mijatovića, hrabro, skoncentrisano i motivisano, snažno, u prve tri četvrtine, ali je imala dosta problema sa presingom rivala, koji nam je doneo mnogo problema, posebno u poslednjih deset minuta, kada odbrana kao da nije postojala.

Odlično su se trideset minuta sa Amerikancima nosili centri Nikola Janković i njegov imenjak Milutinov, dobro su se snalazili i Micić, kjoji je lepo asistirao saigračima, Novak koji je pogađao gotovo bez greške, ili Pot koji je organizovao igru...

Glavna prednost Amerikanaca bilo je trčanje u kom su kao i od ostalih rivala bili znatno bolji, i prednost pravili zahvaljujući kontranapadima. Prvi veći zaostatak naš tim imao je u poslednjem kvartalu +14 (54:68) i nije uspeo da se rezultatski vrati u meč.

Najefikasniji u redovima izabranika selektora Dejana Mijatovića bili su Jovan Novak sa 21 i Vasilije Micić sa 13 poena, dok je kod Amerikanaca Harel postigao 17, a Vilijams 15.

Bronzana medalja pripala je Litvaniji koja je savladala Australiju sa 106:100 posle produžetka.

http://www.youtube.com/watch?v=M5AejOMQ_YM

Tekstualni prenos

Konačan rezultat je 68:82 za SAD.

Već nekoliko puta primamo koš posle promašaja rivala i čini se da je utakmica rešena

Amerikanci oslaze na plus jedanaest 53:64

Četvrta četvrtina

Na kraju četvrtine 57:51 za Amerikance

Pogodak Novaka 55:49, a potom dva poena Jankovića uz faul 55:51, promašili smo polovinu od 14 bacanja

Amerikanci imaju + 6 53:47, a Dejan Mijatović traži minut odmora

Na polovini treće četvrtine, u kojoj smo videli i blokade Jokićai Milutinova Amerikanci vode 48:44

Jokić ne odustaje i postiže novu trojku 44:46

Amerikanci su krenuli veoma agresivno u odbrani, i posle dva minuta vode 46:41

Treća četvrtina

Jokićeva trojka 38:40 na poluvremenu

Igra se poen po poen i čini se da se naš tim u tome bolje snalazi,e nego u jurnjavi sa protiovnikom.

Mini serija Srbije 4:0, period je meča u kom igramo snažnu i dobru odbranu i u napadu koristimo centre

Polovinom druge četvrtine Amerika vodi 36:29

Mnogo problema imamo kod prenosa lopte u polje rivala, koji igra agresivno po čitavom terenu.

Treća trojka Jovana Novaka 27:30.

Nikola Janković iz reketa postiže prva dva poena u nastavku. Naš centar se odlično snalazi pod tablom protivnika.

Druga četvrtina

Posle prve četvrtine Amerikanci vode 26:22

Micić ubacuje dva penala 20:23

Amerikanci prave seriju 8:0 i sada vode 23:18

Trojkom Micića Srbija opet vodi 18:15

Poliovinom prve četvrtine rezultat je 12:13 a Amerikanci su iskoristili 11 igrača do sada.

Srbija je dobro počela meč, povela 9:4, ali su Amerikanci koji sve vreme igraju presing po celom terenu, tada napravili seriju 9:0 i preokrenuli rezultat.

Prva četvrtina

Ovo je treći finalni del dve reprezentacije, ako se računa meč u kojem je Jugoslavija 1987. godine porazila SAD. To je bio tim koji je sa klupe predvodio Svetislav Pešić. a za koj8i su igrali Aleksandar Đorđević, Luka Pavićević, Toni Kukoč... Godine 2007. Milan Mačvan i Mladen Jeremić su ekipu u kojoj su bili Marko Kešelj, Boban Marjanović, Đušan Katnić, Miroslasv Raduljica..., doveli do titule i to protiv ekipe u kojoj su igrale NBA zvezde Deandre Džordan, Stefan Kari...

Amerikanci u finale ulaze kao favoriti, posebno posle pobede (71:62) u preliminarnoj fazi takmičenja, ali svi stručnjaci ističu da je tim selektora Dejana Mijatovića jedini na turniru našao načina da se taktički suprotstavi nadmoćnom rivalu.

Prag. Dvorana: O2 arena. Gledalaca: 2.780. Sudije: Anastopulos (Grčka), Rid (Australija), Šulga (Ukrajina). SRBIJA: Pot, Novak 21, M. Janković, Jokić 10, Kutlešić, Micić 13, Andušić, Milutinov 7, N. Janković 9, Andrić 6, Dobrić, Šalić 2.Selektor: Dejan Mijatović.SAD: Pejton 9, Salamon 12, Vilijams-Gos 15, Smart 11, Frejzer, Robinson, Vinslou, Gordon 6, Harel 17, Tobej 2, Stoks 4, Okafor 6.Selektor: Bili Donovan.

Vasilije Micić u idealnoj petorci

Kapiten juniorske reprezentacije Srbije Vasilije Micić izabran je kao najbolji plejmejker u idelanu petorku Svetskog prvenstva u Češkoj. Pored Micića u idealnoj postavi šampionata našli su se još Dante Eksum (Australija), Dario Šarić (Hrvatska) kao i dva košarkaša pobedničke ekipe SAD, Džahil Okafor i Eron Gordon koji je ujedno proglašen za najkorisnijeg igrača turnira.

Momci su ginuli za pobeduSelektor Srbije Dejan Mijatović istakao je da je ponosan na ono što su njegovi izabranici učinili na Svetskom prvenstvu.- Ginuli su za pobedu od samog početka, pružali žestok otpor Amerikancima više od 30 minuta. Sve smo pokušali, ali ipak nismo uspeli. U svakom slučaju, ovi sjajni momci, na koje svi moramo da budemo ponosni, zaslužuju sve čestitke - istakao je Mijatović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track