HRANITE SE KAO U KAMENOM DOBU: Formula za najbrže skidanje kilograma!

Paleo dijeta

HRANITE SE KAO U KAMENOM DOBU: Formula za najbrže skidanje kilograma!

Život -
Paleo dijeta zasniva se na ishrani bogatoj namirnicama kao što je bobičasto voće, povrće i nemasno meso, a zabranjuje "moderne" namirnice kao što su žitarice, pasulj, mlečni proizvodi i testenina

U najnovijem istraživanju naučnici su otkrili da je najefikasniji i najbrži način za gubljenje viška kilograma paleo dijeta, odnosno način ishrane naših predaka u kamenom dobu.Paleo dijeta zasniva se na ishrani bogatoj namirnicama kao što je bobičasto voće, povrće i nemasno meso, a zabranjuje "moderne" namirnice kao što su žitarice, pasulj, mlečni proizvodi i testenina. Istraživanje je pokazalo da su žene koje praktikuju prehranu iz kamenog doba izgubile dvostruko više masnog tkiva nakon šest meseci nego žene koje su praktikovale moderan način ishrane.

Osim većeg gubitka masnog tkiva, žene na paleo dijeti takođe su imale tanji struk i niži nivo "loših" masti.U istraživanju su učestvovali naučnici iz Veća za medicinska istraživanja na Univerzitetu u Kembridžu i naučnici sa Univerziteta u Umeu u Švedskoj, i pratili su načine prehrane pretilih žena.

Tokom istraživanja jedna grupa žena praktikovala je paleolitsku ishranu, dok je druga grupa žena praktikovala skandinavski način ishrane koja se temelji na nordijskim nutricionističkim preporukama. Te preporuke ažuriraju se svakih nekoliko godina, a uglavnom se temelje na celovitim žitaricama, nemasnom mleku, mlečnim proizvodima, voću, mahunarkama, ribi i biljnom ulju.

Nakon šest meseci žene na paleo dijeti prosečno su izgubile 6,2 kilograma masti te im se struk stanjio za 11 centimetara, dok su žene na nordijskoj ishrani izgubile 2,6 kilograma, a obim struka im se prosečno stanjio za 5,8 centimetara. Ipak, nivo holesterola i krvni pritisak u obe grupe bili su identični.

Na kraju istraživanja naučnici su zaključili da paleolitska ishrana ima veća pozitivna dejstva od nordijske ishrane u odnosu na masno tkivo, pretilost na području stomaka i nivo triglicerida u pretilih žena u postmenopauzi.

Međutim, naučnici napominju da iako paleo dijeta ubrzava gubitak kilograma u prvih šest meseci, gubitak na težini se usporava tokom kasnijeg perioda. Smatra se kako je uzrok tome činjenica da paleo dijeta ima vrlo niske udele proteina zbog nedostatka mesa, jaja, sira i mleka, a jedan od efekata koji se posledično javlja je usporavanje metabolizma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track