HRVATI PREDLAŽU: Ukrajinci, bacajte na Ruse naše poluraspadnute migove!

Besni jer su avioni na remontu u Odesi

HRVATI PREDLAŽU: Ukrajinci, bacajte na Ruse naše poluraspadnute migove!

Planeta -
Ukrajinci bi, u nedostatku boljeg oružja, mogli da se posluže poluraspadnutim hrvatskim migovima i da in onda bacaju na Ruse

HRVATSKA - Hrvatska javnost je očigledno ogorčena što su vlasti u toj državi odlučili da remont hrvatskih MIG-ova povere Ukrajini. Mediji u Hrvatskoj osuli su paljbu na vlasti u Zagrebu zbog ove odluke što pokazuje i tekst jednog hrvatskog novinara

Naime, kako navodi u svom tekstu, remont hrvatskih borbenih aviona koji je u toku u Ukrajini, postaće primer budućim generacijama na kojem će se učiti: ovako se ne rade stvari! Čudna odluka hrvatskih vlasti da remont dodele zemlji koja nije članica NATO i u tom ima vrlo malo iskustva, pokazala se potpuno promašenom, navodi ovaj hrvatski novinar na jednom portalu.

Ukrajinu već mesecima tresu neredi i pitanje je kada ćemo i hoćemo li uopšte dobiti MiG-ove sa remonta. A kada i dođu, veliko je pitanje u kakvom će stanju biti.

Iz Ministarstva obrane u sredu su se HRT-u opravdavali da je ukrajinska ponuda bila najjeftinija, da im se neće platiti dok ne obave posao i da su za kašnjenje krivi kooperanti. Tvrde da je hrvatsko nebo sigurno, iako ga nadgledaju samo tri borbena aviona. Josip Štimac, bivši komandant hrvatskog ratnog vazduhoplovstva izrazio je mišljenje kako Hrvatska s Ukrajinom treba da raskine ugovor o remontu.

"Očito nekom smeta da Hrvatska ima sposobnost odbrane vazdušnog prostora. Od toga nisu odustali ni Italijani, ni Mađari, sutra neće odustati ni Srbi", rekao je Štimac.

Hrvatski avioni su na remontu u Odesi, najvećoj ukrajinskoj luci na Crnom moru. Tamo se, piše vojni analitičar Igor Tabak nalazi hrvatski tim od petero ljudi. Za njihov boravak i rad u Ukrajini hrvatski građani plaćaju im dnevnice. Oni kontrolišu sprovođenje remonta i modernizacije aviona pa ministarstvu dostavljaju redovne izveštaje.

"I dok je kopneni put nešto duži, ruska mornarica bi u slučaju eskalacije sukoba u Ukrajini do Odese morskim putem stigla vrlo brzo. Ukrajinci bi tada, u nedostatku boljeg oružja, mogli da se posluže poluraspadnutim hrvatskim MiG-ovima i da in onda bacaju na Ruse. Nešto je trulo u gradu Odesi. U ovom ukrajinskom gradu upravo se raspada - hrvatsko vojno vazduhoplovstvo", zaključio je hrvatski novinar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track