Mediji o pobedi Tomislava NIkolića
Foto: FONET

Izbori 2012.

Mediji o pobedi Tomislava NIkolića

Politika -
Agencija AP navodi da bi, ako bude potvrđena pobeda Nikolića, to "moglo usporiti put Srbije u Evropsku uniju i oživeti tenzije u regionu zbog Nikolićeve nacionalističke politike

BEOGRAD - S naslovima "Iznenađenje" i "Nikolić u vodstvu", elektronski mediji u Hrvatskoj izveštavaju o relativno malom odzivu birača i prenosi da je zamenik predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić proglasio pobedu, rekavši da prednost Tomislava Nikolića na 100 odsto uzorka iznosi 1,5 odsto.

Službenih reagovanja u Hrvatskoj još nema.

Danas poslepodne politički analitičar Žarko Puhovski, koji je, kao i praktički svi mediji i najveći deo javnosti, prognozirao pobedu Borisa Tadića, najavio je da očekuje da Tadić bude predsednik, a Ivica Dačić premijer.

Puhovski, međutim, smatra da se ništa bitno neće promeniti i kad bi pobedio Nikolić.

Nacionalista i desničar Tomislav Nikolić vodi u odnosu na proevropskog kandidata Borisa Tadića, što bi moglo da ugrozi evroinegracije Srbije, javljalju strane novinske agencije u prvim izveštajima posle objavljivanja nezvaničnih preliminarnih rezultata.

Agencija AP navodi da bi, ako bude potvrđena pobeda Nikolića, to "moglo usporiti put Srbije u Evropsku uniju i oživeti tenzije u regionu zbog Nikolićeve nacionalističke politike". AP prenosi objavljivanje preliminarnih rezultata navodeći da "nacionalistički kandidat" vodi u drugom krugu predsedničkih izbora.

Desničarski opozicioni vođa Tomislav Nikolić neznatno je u prednosti u drugom krugu predsedničkih izbora u Srbiji u odnosu na dosadašnjeg predsednika Borisa Tadića, prenosi agencija Rojters, pozivajući se na projekciju Cesida.

Rojters navodi da je Nikolić bio "ultranacionalistički saveznik" Slobodana Miloševića u vreme kada je NATO bombardovao Srbiju 1999, ali da je posle izgubljenih izbora 2008. pokušao sebe da prikaže kao proevropskog konzervativca. Pobeda Nikolića bi potencijalno mogla da podeli vlast u Srbiji gde se očekuje da će Tadićeva Demokratska stranka ponovo voditi vladu u koaliciji posle parlamentarnih izbora 6. maja, ocenjuje Rojters.

Francuska agencija AFP navodi da se populista Nikolić preobratio u proevropskog političara pošto je dugo osporavao takvu opciju. Ta agencija navodi da se Nikolićeva stranka uoči drugog kruga "povezala s antievropski orijentisanom strankom" što su njegovi protivnici pokušali da iskoriste da ga diskvalifikuju.

AFP je odmah preneo i Nikolićevo obraćanje posle proglašavanja pobede u kojem je istakao da će Srbija ostati na evropskom putu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja