Hrvatski premijer: Srbi, zamolite nas za pomoć

Poručio Srbima

Hrvatski premijer: Srbi, zamolite nas za pomoć

Politika -
Milanović i Dačić dotakli se svih otvorenih pitanja - od ekonomske saradnje do tužbi za genocid. Hrvatski gost dočekan u Crnogorskom salonu

BEOGRAD - Opušteno.Prva zvanična poseta hrvatskog premijera Zorana Milanovića Srbiji prošla je u prijateljskoj, opuštenoj i radnoj atmosferi. Dvojica premijera su, bez garde i posebnog dočeka, ali uz veliku pažnju medija, u Palati Srbija razgovarali u četiri oka oko jedan sat. Moglo bi se reći da su se sreli na neutralnom terenu pošto je srpski premijer Ivica Dačić kolegu iz Hrvatske primio u tzv. Crnogorskom salonu. Nakon razgovora premijerima su se, na radnom ručku, priključili ministri Ivan Mrkić i Rasim Ljajić. Milanović je nakon sastanka i ručka rekao da je u Beograd došao da vidi da li Hrvatska i Srbija mogu da unaprede odnose.- Došao sam u Beograd da vidimo možemo li bolje. Srbija i Hrvatska su dve zemlje koje su prošle kroz teške godine, što dokazuje da politika nije samo razum, već i osećaj - rekao je Milanović. On je istakao da Hrvatska podržava Srbiju na putu ka EU ne kao frazu, već kao sadržaj.- Obratite nam se za pomoć. Mi ćemo biti fer, a vi gledajte da li će to tako biti. Hrvatska će bez zadnje misli dati sve od sebe - rekao je hrvatski premijer i dodao da je do susreta dva premijera moglo da dođe i ranije i izrazio nadu da su sada tenzije splasnule.- Samo smo izgubili pola godine. Ne pitajte me na šta i kako, ali izgubili smo pola godine - zaključio je Milanović.Premijer Ivica Dačić kazao je da je izuzetno važno da dve vlade sarađuju u okviru nadležnosti koje im daju Ustav i zakoni dve zemlje.- Susret ocenjujem kao pozitivan. Dogovorili smo se o tome da naši odnosi treba da se normalizuju i definisali smo tri korpusa pitanja: prvi se odnosi na prošlost, zatim ekonomsku saradnju i približavanje Srbije EU - istakao je Dačić. On je rekao da tema međusobnih tužbi za genocid nije mogla biti izbegnuta, jer je i ona, kako je istakao, deo „otvorenih i nerešenih“ pitanja iz prošlosti dve zemlje. Povodom poslednjih presuda Haškog tribunala, podvukao je da svi koji su počinili zločine u Oluji moraju da odgovaraju.

Oduševile ga tikvice s mesomNa meniju u Palati Srbija bili su pršuta, sir, kajmak, salata, sarmice, punjene tikvice sa mesom, jagnjetina, palačinke sa džemom od malina, voće i domaća vina. Prema saznanjima Kurira, premijer Milanović je posebno pohvalio tikvice sa mesom.

Premijer došao automHrvatski premijer u Srbiju je, uprkos ogromnom snegu u Hrvatskoj, došao automobilom. Na prelazu Bajakovo-Batrovci sačekao ga je Željko Kuprešak, hrvatski ambasador.

Nikolić: Prvo je trebalo ja sa IvomPredsednik Srbije Tomislav Nikolić kritikovao je hrvatskog kolegu Ivu Josipovića zbog toga što izbegava susret s njim.- Prvo je trebalo da bude susret dva predsednika i ne znam zašto Josipović izbegava taj susret - rekao je Nikolić, dodajući da Milanovićeva poseta nije potpuno iskrena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja