Identifikovane sve tri žrtve napada u Bostonu
Foto: BETA AP

Identifikovane sve tri žrtve napada u Bostonu

Planeta -
Agenti FBI sprovode istragu na terenu i apeluju na sve građane koje mogu da pomognu da obaveste vlasti o bilo čemu što smatraju sumnjivim

BOSTON - Američke vlasti saopštile su imena tri žrtve napada u Bostonu. Stručnjaci FBI istragu usmerili na eksplozivne naprave koje su korišćene tokom napada.

Odgovornost za napad niko nije preuzeo, a FBI navodi da je opseg osumnjičenih, ali i motiva široko otvoren.Neimenovani izvori su u izjavi američkoj TV mreži CNN naveli da istražitelji FBI nisu pronašli vezu između bombaških napada u Bostonu, u kojima su tri osobe poginule a 170 ih je povređeno, i inostranstva ili vezu sa Al Kaidom.Vlasti su u međuvremenu saopštile identitet tri žrtve. U pitanju je 8-godišnji dečak Martin Ričard, 29-godišnja studentkinja Bostonskog univerziteta Kristl Kempbel, a treća žrtva je 23-godišnja kineska državljanka Lingzi Lu, iz jednog grada u severositočnoj kineskoj provinciji Liaoning: Ona je studirala stataistiku na Bostonskom Univerzitetu, a u SAD je koristila ime Doroti Lu.Izvori upućeni u istragu navode da su dve eksplozivne naprave bile napravljene od pretis lonaca napunjenih metalom i kuglagerima, a aktivirane su verovatno tajmerom, a ne mobilnim telefonima.Uzorci su poslati na ispitavanje u nacionalnu laboratoriju FBI, a paralelno sa tim analizima, agenti koji rade na ovom slučaju sprovode istragu na terenu i apeluju na sve građane koje mogu da pomognu da obaveste vlasti o bilo čemu što smatraju sumnjivim."Neko zna ko je ovo uradio. Saradnja sa zajednicom će imati ključnu ulogu u ovoj istrazi", rekao je za CNN specijalni agent Rik Delori.

On je apelovao da se vlastima jave oni koji su čuli bilo koga da govori o napadu na maraton ili da prijave one koji su pokazali interes prema eksplozivima. Delori je naveo da se jave i građani koji su čuli zvuke eksplozija u udaljenim oblastima jer je moguće da je bilo testiranja eksplozivnih naprava uoči maratona.Istovremeno, istražitelji FBI koriste obiman video materijal i fotografije kako bi utvrdili ko je na dve lokacije postavio bombe u ulici Bojlston. Za sada im se najsumnjivije čini jedan muškarac u crnom odelu, koji je snimljen kako, u trenucima eksplozije, trči od mesta na kom se to dogodilo.Ono što je njega izdvojilo kao sumnjivog je činjenica da je jedini bežao od mesta eksplozije, dok su svi oko njega bili u šoku, "zaleđeni", ili su ležali na zemlji povređeni. Američki mediji navode i da je njegova odeća bila potpuno pocepana.

Lu Lingzi Foto Facebook
Lu Lingzi Foto Facebook

 Kristl Kempbel foto Rojters
Kristl Kempbel foto Rojters

Martin Ričard foto Twitter
Martin Ričard foto Twitter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track