Igor Mirović: Neću biti ministar poljoprivrede
Foto: Beta

Ne ponavlja greške prethodnika

Igor Mirović: Neću biti ministar poljoprivrede

Društvo -
Nisam od onih koji prihvataju da rade i u onim oblastima za koje nisu dovoljno stručni, a ja to za poljoprivredu nisam, rekao ministar privrede u tehničkoj vladi

BEOGRAD - Neću biti ministar poljoprivrede u novoj vladi jer nisam dovoljno stručan za tu oblast, izjavio je danas ministar privrede u tehničkoj Vladi Igor Mirović.

"Nisam od onih koji prihvataju da rade i u onim oblastima za koje nisu dovoljno stručni, a ja to za poljoprivredu nisam", rekao je Mirović. On je poručio da neće ponavljati greške prethodnika koji su, kako kaže, iz ministarstava za koja su stručni prelazili u ona za koja nisu stručni.

Upitan da li je rebalans budžeta neophodan, Mirović je rekao da u ovom trenutku nije bilo razgovora o tome unutar Vlade i da se ne priprema trenutno nijedan akt vezan za to. On je rekao da će ministarstvo finansija uraditi analizu i proceniti da li je potreban rebalans ili ne. Prema njegovim rečima, mere ušteda će biti usmerene i na prihodnoj i rashodnoj strani budžeta. Prihodna strana, kaže, zahteva velike akcije u suzbijanju sive ekonomije i kod svih koji su dužni da pune budžet, a deo tih mera se kako je rekao, već i sprovodi.

Ubuduće dnevna kontrola troškova ministarstava i JP

Mirović je izjavio da će se ubuduće svakodnevno kontrolisati trošenje novca u ministarstvima, ali i u javnim preduzećima."Mandatar je najavio da će naredne nedelje biti predstavljen novi zakon o vladi i ministarstvima, kada ćemo imati jasnu sliku njihove nove organizacije. Jedna od ideja će biti da se kroz jaču ulogu kabineta napravi ozbilljno telo koje će analizirati rad ministarstva", rekao je Mirović.

Podsetivši da su do sada ministarstva bila potpuno nezavisna i samostalna u trošenju novca, on je najavio i da javna preduzeća više u formalnom smislu neće pripadati pojedinim ministarstvima već će direktan nadzor nad njihovim poslovanjem imati vlada u celini sa svojim organima u okviru kabineta."Cilj tih mera je da se poveća dobit u javnim preduzećima kako bi deo toga išao u budžet, a i da bi se iz budžeta servisirale sve obaveze koje imamo, poput plata i penzija", dodao je on.

Ideja o jačanju kontrolne i nadzorne funkcije je sasvim jasna, a o detaljima i mehanizmima biće konkretnije priče naredne nedelje, naveo je Mirović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track