IMEJL U OČIMA: Sočivo projektuje sliku

Budućnost je stigla

IMEJL U OČIMA: Sočivo projektuje sliku

Tech -
Belgijski naučnici razvili su inovativni sferni LCD displej koji može da se postavi u kontaktna sočiva i projektuje slike, tekst i mape iz smartfonova

BRISEL - Napredna tehnologija.Belgijski naučnici sa Univerziteta u Gentu razvili su inovativni sferni LCD displej koji može da se postavi u kontaktna sočiva i prikazuje slike, tekst, mape... iz pametnih telefona pomoću bežične tehnologije. To znači da će uskoro biti moguće pročitati mejl, SMS i MMS ili se orijentisati u prostoru preko aplikacija na smartfonovima koje će se iščitavati direktno sa sočiva.LCD tehnologijaZa razliku od ranijih kontaktnih sočiva s displejom baziranim na LED tehnologiji i ograničenim na nekoliko piksela, nova LCD tehnologija omogućava da se iskoristi čitava površina sočiva. Glavni istraživač, profesor Herbert de Smet veruje da će komercijalna upotreba sočiva biti moguća za nekoliko godina.- Ustanovili smo osnovnu tehnologiju i možemo da počnemo da radimo na aplikacijama koje će biti dostupne već za koju godinu. Ovo nije nikakva naučna fantastika - kaže De Smet.Pikselizovani displejInovacija je samo prvi korak ka kontaktnom sočivu s poptuno pikselizovanim displejom, istim kao TV ekran.- Sočivo nikada neće zameniti filmsko platno, ali može biti zanimljivo za određene aplikacije koje prikazuju smernice za put ili za projektovanje SMS poruka iz smartfona pravo u vaše oko - smatra profesor De Smet i dodaje da je bilo izazovno stvoriti ovakvu tehnologiju.- U normalnim slučajevima fleksibilni displeji koji koriste ćelije tečnog kristala se ne dizajniraju tako da mogu da preuzmu neki drugi oblik, a posebno ne sferni. Zbog toga je najveći izazov bio stvoriti veoma tanku, sfernu i zakrivljenu površinu sa aktivnim slojevima koji mogu da podnesu procese ekstremnog oblikovanja - kaže De Smet.

Pomoć za bolesneSočiva će moći da se koriste i u medicinske svrhe, na primer, za kontrolu količine svetlosti koja pada na mrežnjaču u slučaju oštećenja zenice oka. Moguća je primena i u kozmetičke svrhe - vlasnik će, recimo, moći da menja boju očiju u zavisnosti od raspoloženja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track