IMPERIJA U RASULU: Luka Beograd u minusu 758 miliona dinara
Foto: Marina Lopičić

Firma biznismena Milana Beka grca u dugovima

IMPERIJA U RASULU: Luka Beograd u minusu 758 miliona dinara

Društvo -
Kompanija Luka Beograd nalazi se već 12 dana u blokadi zbog potraživanja poverilaca od oko 6,9 miliona evra. Zbir Ukupni gubici tri Bekove firme iznose 472 miliona dinara

BEOGRAD - Luka Beograd, firma koja je u vlasništvu Milana Beka, nalazi se u blokadi, a potraživanja poverilaca su dostigla neverovatnu svotu od 758.837.062 dinara, što je oko 6,9 miliona evra. Prema podacima Narodne banke Srbije, Luka Beograd je u blokadi od 30. aprila 2013. godine. Dok objasni kako ju je kupio, ona propade.- Broj dana nelikvidnosti dat je na osnovu broja dana (12) evidentiranih neizmirenih obaveza dužnika u prinudnoj naplati u proteklih godinu dana, računajući od datuma upita - navedeno je na sajtu NBS.Dodatne glavoboljeLuka Beograd je, prema registru Agencije za privredne registre, 2012. završila s gubitkom od 356.486.000, što znači da je za prvih pet meseci ove godine taj minus dvostruko uvećan.Međutim, nije Luka jedino Bekovo preduzeće koje mu zadaje glavobolje - još nekoliko firmi ovog biznismena proteklu poslovnu godinu završilo je s milionskim gubicima.Kompanija „Novosti“, u kojoj Beko ima kontrolni paket akcija, prošle godine je zabeležila gubitak od 96.319.000 dinara, dok je godinu dana ranije taj dug iznosio 87.874.000, navodi se na sajtu APR.Gruba računicaPreduzeće „Rapid“, gde je Beko član Nadzornog odbora a pominjao se i kao jedan od vlasnika, u gubitku je od 19.362.000 dinara. Uz blokadu računa Luke Beograd od 758 miliona dinara i poslovne gubitke „Večernjih novosti“ i „Rapida“ od ukupno 115.681.000 dinara, gruba računica pokazuje da je Beko „u minusu“ 874.518.062 dinara. Bekovo preduzeće „Dibek“ od 2010. je u stečaju.

Beko: Dobro je da sam i živMilan Beko nije želeo detaljnije da komentariše informacije o blokadi računa Luke Beograd i o gubicima njegovih drugih firmi.- Dobro sam i živ posle ovih sedam godina - rekao je kratko za Kurir Milan Beko.

Pipci do HolandijeBeko se dovodi u vezu s „Rapidom“ preko njegovog preduzeća „Laderna“, na čijem čelu se nalazi Goran Mrđa, koji je bio izvršni direkor Agencije za privatizaciju 2005. godine i upravo je on dao nalog Akcijskom fondu za prodaju akcija Luke Beograd Bekovoj firmi. Nakon toga je dobio mesto u Upravnom odboru „Večernjih novosti“ i Luke Beograd. Uvid u poslovanje „Laderne“ na sajtu APR nije moguć jer se kao vlasnik ovog preduzeća navodi „Laderna internešenel BV“ iz Holandije.

Ispitivan na dva mesecaMilan Beko je u martu ove godine saslušavan u policiji u vezi sa privatizacijom „C marketa“. Kako je Kurir tada pisao, policijska istraga je sprovedena da bi se utvrdile sve okolnosti protivzakonitog postupka preuzimanja 76 odsto akcija malih akcionara, gde su aktivnu ulogu imali Miroslav Mišković, Milan Beko, Danko Đunić - suvlasnik firme „Eki investment“, Branko Pavlović - predstavnik malih akcionara, i Slobodan Radulović - direktor „C marketa“ i direktor i vlasnik preduzeća „Primera C“, koje je dalo ponudu za preuzimanje akcija malih akcionara. Beko je nedavno ponovo saslušan, ovaj put upravo zbog Luke Beograd.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track