Inauguracija Nikolića i bez Izetbegovića

Odbio poziv

Inauguracija Nikolića i bez Izetbegovića

Politika -
Poruke su u pravcu pomirenja, smatra predsedavajući Predsedništva BiH, ali za odlazak na inauguraciju, kaže, još je prerano

SARAJEVO - Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i slovenački predsednik Danilo Turk neće doći u Beograd na inauguraciju predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

"Poziv sam dobio, ali na inauguraciju neću ići. Zašto? Gledajte, nije pravi trenutak da o tome govorim", rekao je Turk, prenela je Aldžazira.

Izetbegović je rekao da ga je u sredu predsednik Nikolić "lično zamolio" da dođe. "Tražio me jučer telefonom, ali ja sam bio ovde (u Sloveniji), preneo je u kabinet molbu da dođem.To su lepe poruke s njegove strane", rekao je Izetbegović.

Poruke su u pravcu pomirenja, smatra Izetbegović, ali za odlazak na inauguraciju, kaže, još je prerano. "On je čovek koji je promenio retoriku, ali da li je promenio stavove, to će nam morati dokazati u vremenu koje dolazi. Ja se nadam da je promenio stavove, mi smo susedne zemlje i treba praviti korake pomirenja, ako je na to spreman, i mi smo spremni", istakao je Izetbegović.

"U ovome času to je još rano, čekaćemo da vidimo ima li gospodin Nikolić novo lice, novi pristup", dodao je predsedavajući Predsedništva BiH Izetbegović.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović, potvrdio je ranije ove nedelje da neće doći na inauguraciju, sve dok, kako je rekao, Nikolić ne pokaže da deli ideju zajedničke evropske budućnosti.Crnogorski predsednik Filip Vujanović poručio da će doći na inauguraciju novom predsedniku Srbije, a dolazak je potvrdio i član Predsedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track