INSPEKCIJA: Povlačimo 50 vrsta mleka!
Foto: Reuters

Opasna materija u velikom broju uzoraka

INSPEKCIJA: Povlačimo 50 vrsta mleka!

Društvo -
Od 37 uzoraka 28 ima povišen nivo aflatoksina, te je mlekarama dat nalog da povuku sve sumnjivo mleko

BEOGRAD - Prazne se rafovi.Dat je nalog za povlačenje 50 vrsta mleka jer je utvrđeno da imaju povećanu koncentraciju aflatoksina ili je u granici dozvoljenog. Reč je o skoro svim mlekarama u Srbiji, izjavila je Sanja Čelabićanin, načelnica veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede.Analiza ispravnosti mleka, po nalogu Ministarstva, rađena je u Institutu za higijenu i tehnologiju mesa, koji ima, kako je navela, jedinu referentnu laboratoriju u Srbiji.

- Od 37 uzoraka 28 je sumnjivo, odnosno ima povišen nivo aflatoksina. Dat je nalog mlekarama da povuku sve mleko koje aflatoksina ima više ili na granici od 0,05 mikrograma po kilogramu. Ministarstvo nije ćutalo, mi ne štitimo proizvođače. Svako je dobio nalog da povuče mleko po broju loga - kaže Čelabićaninova i dodaje da građani Srbije nemaju razloga da strahuju.Dejan Krnjajić, državni sekretar u Ministarstvu, najavio je da će sredinom sledeće nedelje država dobiti rezultate iz Holandije.

- Imamo pet akreditovanih laboratorija, ali one primenjuju metodu na osnovu koje se potvrda ne može obaviti u našoj zemlji - rekao je on i dodao:

- Kada budu stigli rezultati, to mleko će biti ili trajno povučeno i proizvođač će biti kažnjen, ili će biti vraćeno u prodaju.Krnjajić je istakao da je Ministarstvo radilo analize 103 uzorka mleka u decembru i 40 u januaru, što znači da je „alfatoksin ušao u ishranu u februaru“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track