INSPEKCIJA: U Srbiji mleko ispravno, u toku vanredna kontrola!

INSPEKCIJA: U Srbiji mleko ispravno, u toku vanredna kontrola!

Društvo -
Uveli smo vanrednu inspekcijsku kontrolu, to mleko se ne nalazi na našem tržistu", rekao je Nenad Katanić, načelnik poljoprivredne inspekcije

BEOGRAD - Vanredna kontrola!

Iz prodavnica u Hrvatskoj Bih i Crnoj Gori povlači se i zabranjuje uvoz nekoliko vrsta mleka proizvođača Dukat i Vindija, pošto su pojedina pakovanja puna otrova.

Nenad Katanić, načelnik poljoprivredne inspekcije, na pitanje da li postoji strah da građani Srbije kupuju mleko sa aflatoksinom kaže:

"Ovog momenta uveren sam i ubeđen da građani nemaju i neće imati tu bojazan, jer na osnovu podataka koje imamo, nije bilo bojazni da je takvo mleko na našem tržištu - nije bilo, niti jeste", kaže Katanić za B92, napominjući da mleko u Srbiju dolazi iz BiH.

"Uveli smo vanrednu inspekcijsku kontrolu, to mleko se ne nalazi na našem tržistu", rekao je Katanić. Na pitanje postoje li razlike u dozvoljenim količinama aflatoksina, prema pravilnicima EU i Srbije, odnosno, da li je istina da je kod nas dozvoljena veća koncentracija nego u EU, on kaže da je ta informacija "delimično tačna". "Ta informacija je delimično tačna, ali svi koji konzumiraju mleko i mlečne proizvode u Srbiji ne treba da brinu, sve naše inspekcije su imale pozitivne zaključke, i svi naši izveštaji su prošli evropske standarde", rekao je Katanić. U utorak iz Bosne i Hercegovine stiže novi kontigent mleka. Upitan da li postoji bojazan da će to mleko sadržati sporan aflatoksin, on je rekao: "Nemoguće je da se pojavi takvo mleko zbog bezbednosnih provera koje mi kao inspekcija radimo na granici..." Katanić je dodao da inspekcija želi da ovom kontrolom obuhvati i druge proizvođače i tako otkloni mogućnost da i u Srbiji postoji takvo mleko. "Pravilnik govori do kog nivoa je mleko bezbedno i mi ćemo sa rezultatima vanredne inspekcijske kontrole izaći u javnost", rekao je Katanić. I u Ministarstvu poljoprivrede tvrde da u srpskim radnjama nema zaraženog mleka. Zoran Roksandić, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije, je rekao da su aflatoksini nađeni u mleku "Dukat" i "Vindija" veoma štetni i kancerogeni.

Roksandić je objasnio je da su aflatoksini plesni, koji u digestivni trakt ljudi dospevaju putem stočne hrane.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević rekao je da u Srbiju nije uvezeno mleko iz Hrvatske. "Manja količina mleka uvezena je iz Bosne i Hercegovine i u njoj nije bilo aflatoksina", kaže on. U Ministarstvu poljoprivrede narednu isporuku mlekare "Dukat" iz BiH očekuju u utorak i najavljuju da će biti redovno uzorkovana i ispitane na mikrotoksine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track