IPAK ZAJEDNO: Rusko-američka posada lansirana u kosmos

Viši ciljevi

IPAK ZAJEDNO: Rusko-američka posada lansirana u kosmos

Planeta -
Raketa je lansirana sa kosmodroma "Bajkonur" u Kazahstanu, a u posadi su Rusi Aleksandar Skvotcov i Oleg Artemjev i Amerikanac Stiv Svonson

BAJKONUR - Svemirska posada u kojoj su dva ruska i jedan američki kosmonaut, krenula je danas ruskom raketom "Sojuz" ka Međunarodnoj kosmičkoj stanici, javile su zapadne agencije, a AFP napominje da se saradnja dve države u tom domenu nastavlja uprkos diplomatskom sporenju zbog Ukrajine.

Raketa je lansirana sa kosmodroma "Bajkonur" u Kazahstanu, a u posadi su Rusi Aleksandar Skvotcov i Oleg Artemjev i Amerikanac Stiv Svonson.

Spektakularno lansiranje obavljeno je po noći, a kosmonauti će doći do svemirske stanice za manje od šest sati i u zemljinoj orbiti ostati šest meseci.

Raketa je lansirana u sredu ujutro u 3.17 sati po lokalnom vremenu, a prilikom lansiranja "zapalila" je nebo ostavljajući iza sebe ogroman ognjeni trag, navodi AP.

U Međunarodnoj svemirskoj stanici se već nalaze Japanac Koiči Vakata, ispred NASA Amerikanac Rik Mastrakio i Rus Mihail Tjurin koji tamo borave od novembra.

Vakata je prvi japanski astronaut koji upravlja stanicom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track