ISTANBUL SE TRESE: Podrška Erdoganu iz Makedonije

Nisu svi protiv njega

ISTANBUL SE TRESE: Podrška Erdoganu iz Makedonije

Planeta -
On je lider za demokratiju, za ljudska prava i ekonomiju. Turska je ponovo postala sila i sada mu zavide. Muhamed je jedan, a Erdogan je drugi po važnosti", rekli su neki od prisutnih

SKOPLJE - U makedonskim gradovima Skoplju i Gostivaru danas su održani protesti podrške turskom premijeru Redžepu Tajipu Erdoganu.

U Skoplju, u Staroj skopskoj čaršiji, ispred Murat Pašine džamije, uz tradicionalnu tursku muziku, okupili su se Turci, Bošnjaci, Albanci, ali i Makedonci, koji su podržali Erdogana, nazivajući ga drugim čovekom po važnosti za Turke posle islamskog proroka Muhameda.

"On je lider za demokratiju, za ljudska prava i ekonomiju. Turska je ponovo postala sila i sada mu zavide. Muhamed je jedan, a Erdogan je drugi po važnosti", rekli su neki od prisutnih.

U isto vreme u Gostivaru, pod parolom "Erdogane ne saginji se, Balkan je uz tebe", skup podrške održali su Turci iz nekoliko balaknskih zemalja.

Među prisutnima su bili ministar bez portfelja u makedonskoj vladi Hadi Nezir i predsednik stranke Turaka u Makedoniji Kenan Hasipi, a skup je bio direktno emitivan na Turskoj nacionaloj televiziji TRT.

Pre dve nedelje, grupa građana, među kojima je bilo i glumaca

iz Turskog teatra u Skoplju, protestovali su zbog politike Erdogana, u znak solidarnosti sa demonstrantima u Turskoj.

U međuvremenu, Erdogan je pozvao demonstrante da do večeras okončanju okupaciju istanbulskog parka Gezi, pošto je obećao da će obustaviti sporne planove o njegovom preuređenju.

Demonstracije za spas oko 600 stabala u parku Gezi počele su 31. maja, a potom su prerasle u antivladine proteste u više turskih gradova.

U protestima je život izgubilo petoro ljudi, uključujući jednog policajca, a gotovo 5.000 osoba je povređeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track