ISTORIJA EL KLASIKA: Od 1902. do danas
Foto: Reuters

Derbi svih derbija

ISTORIJA EL KLASIKA: Od 1902. do danas

Fudbal -
Večeras se igra jedan od najpoznatijih fudbalskih dvoboja na svetu

Real Madrid i Barselona će večeras od 21 i 30, u direktnom duelu odlučiti kome ide trofej Kupa Kralja za sezonu 2013/14.

Oba tima će biti značajno oslabljena u ovom duelu jer će Ronaldo i Pike zbog povreda propustiti meč.

"Razmišljamo samo o pobedi. Mislim da smo sposobni da trijumfujemo. Iskreno, eliminacija Barselone iz Lige šampiona neće imati nikakvog uticaja na meč. To su dva različita takmičenja. Sve je moguće u finalu i oba tima očekuje velika borba na terenu. Potrebno je da zaboravimo prošlost i fokusiramo se na utakmicu koja dolazi. Mislim da je ekipa spremna", rekao je golman Reala Iker Kasiljas.

Prvi El Klasiko u istoriji odigran je davne 1902. godine, kao i večeras, u pitanju je bio duel u Kupu koji je bio preteča današnjeg Kupa Kralja. Barselona je slavila sa 3:1.

Najubedljiviju pobedu u istoriji El Klasiko duela ostvario je Real Madrid kada je sa 11:1, takođe u Kupu Kralja, savladao Katalonce 1943. godine.

Posebno je zanimljiv i sledeći podatak, a to je da je Barsa na 16 mečeva za redom dala bar jedan gol Realu, dok je Real dao bar jedan gol na 15 mečeva za redom, pa nas verovatno i večeras očekuje dosta golova.

Najviše golova u istoriji El Klasiko duela dao je Leo Mesi, čak 21, sa druge strane, Kristijano Ronaldo je rekorder kada su uzastopni mečevi u pitanju jer je Kataloncima dao bar po jedan gol na šest uzastopnih mečeva.

Najviše asistencija, mada ta statistika nije vođena od samog početka ovog rivalstva, ima takođe Leo Mesi, u pitanju je 12 asistencija.

"Barselona je veoma jednostavna ekipa. Ako dobro odigramo, mi pobeđujemo. Ovaj tim nije odavno odigrao dobro i pobedio. Moramo da popravimo ono što je pošlo naopako u poslednje vreme. Moramo to da odradimo. Odsustvo Ronalda neće previše poremetiti našeg rivala. On je jedan od najboljih igrača na svetu i oni uvek žele da ga imaju u timu, ali i bez njega Real je jak. Moramo da budemo jaki i hrabri", rekao je trener Tata Martino.

Ukupno je 33 igrača u istoriji igralo za oba kluba. Čak 21 fudbaler je prvo igrao za Barsu a potom za Real, dok je obrnuta situacija zabeležena u 12 slučajeva.

Poslednji susret dva španska giganta odigran je nedavno, tačnije 23. marta ove godine kada je Barselona u fantastičnom meču savladala Real sa 4:3 i to u Madridu.

Najzanimljivije brojke vezane za El Klasiko duele pogledajte ovde.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja