ISTORIJSKI PUT: Vučić kao Josip Broz Tito - između Istoka i Zapada!
Foto: Reuters

Srbija prvi put posle Broza politiČki balansira

ISTORIJSKI PUT: Vučić kao Josip Broz Tito - između Istoka i Zapada!

Politika -
Lider naprednjaka na situaciji u Ukrajini pokazao da Srbija ide ka EU, ali neće praviti neprijatelja od Rusije. Negde popustimo, ali ne strateški, da bismo izbegli da se zapadne sile udruže protiv nas, smatra Anđelković

BEOGRAD - Državnički.Poruku vicepremijera Aleksandra Vučića povodom stanja u Ukrajini - da će Srbija zaštiti svoje interese, odnosno da će poštovati svoje obaveze na putu ka EU, ali da neće imati neprijateljski stav prema Rusiji - politički analitičar Dragomir Anđelković opisuje kao odlično balansiranje između Istoka i Zapada - mudru spoljnu politiku koju zemlja nije imala još od vremena Josipa Broza Tita.OdgovornostVicepremijer je poručio da stav Srbije prema Ukrajini mora da bude i biće potpuno odgovoran.- Srbija je uvek bila i jeste za poštovanje međunarodnih normi teritorijalnog integriteta zemalja, ali nemojte da nam predavanje o tome drže svi oni koji su lagano zgazili teritorijalni integritet Srbije. Srbija je na putu ka EU, poštuje sve svoje obaveze, ali neće imati neprijateljski stav prema Rusiji. Srbija će pokušati da zaštiti svoje interese i imaće odgovoran odnos prema svom narodu i teritoriji. Zato moramo da imamo balansiran, odgovoran, ozbiljan stav - poručio je Vučić.Prema rečima Anđelkovića, za Srbiju je jedina racionalna politika da održi balans između Istoka i Zapada i tu se Vučić dosta dobro snalazi.Kao knez Miloš- Negde popustimo, ali ne strateški, da bismo izbegli da se zapadne sile udruže protiv nas. To što sad Vučić radi je politika po uzoru na kneza Miloša - da popusti do granica da to ne bude kontraproduktivno i da balansira. To je jedini model - navodi Anđelković.Kako kaže, takav model nije uspeo nijednom političaru od 5. oktobra 2000. godine.- Tito je jedini to uspevao. Posle 5. oktobra 2000. godine nije bilo vremena. Koštunica je bio prozapadni do 2007, kada se zbog Kosova naglo okrenuo Rusiji, što nije dobro, jer na tom polju ne smeju da se prave tako nagli zaokreti. Tito je jedini bio relevantan - dodaje Anđelković.NeutralnostI analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da Srbija u suštini treba da ostane neutralna i da je, kada je reč o Ukrajini, u tim specifičnim okolnostima izabrala najbolju strategiju - da se ne svrstava ni na čiju stranu.- Srbija u osnovi treba da ostane neutralna. Mi nismo neko ko je primarno njihov saveznik, nismo član EU ni NATO, niti imamo specijalne odnose s Rusijom - kaže Stanković i dodaje da imamo previše svojih unutrašnjih problema da bismo gurali nos u tuđe.

RogozinNAPREDNJACI SU PRAVI LJUDI- Partija Aleksandra Vučića, koja je pobedila na izborima, neće ići protiv Rusije. Pravi ljudi - napisao je na Tviteru potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track