ISTORIJSKI USPEH: Devojčicu izlečili od virusa HIV

ISTORIJSKI USPEH: Devojčicu izlečili od virusa HIV

Planeta -
Dvoipogodišnje dete iz SAD rođeno s virusom koji izaziva sidu ozdravilo nakon lečenja koktelom od tri umesto jednim lekom

ATLANTA - Revolucionarno otkriće.Devojčica od dve i po godine iz SAD, koja je rođena sa HIV, izlečena je posle tretmana standardnim lekovima, saopštili su doktori sa univerziteta „Džon Hopkins“ u Baltimoru. To je prvi slučaj izlečenja opakog virusa samo medikamentima u svetu, a lekari ga smatraju istorijskim uspehom.Naime, majka devojčice nije znala da ima HIV, već joj je virus otkriven tek kad je došla na visokorizični porođaj u jednu bolnicu u ruralnom delu Misisipija. Budući da mala bolnica nije imala potrebne lekove za HIV, doktori su zaraženu majku i bebu nakon porođaja brzo prebacili u specijalističku bolnicu u gradu Džeksonu, koju vodi doktorka Hana Gej. Ona je zbog visokog rizika odlučila da umesto jednog, bebi da koktel od tri uobičajena leka za borbu protiv HIV - nevirapin, zidovudin i lamivudin. Terapiju je počela samo 30 sati nakon rođenja deteta, što se ispostavilo kao presudno. Beba je koktel primala narednih 15 meseci, a onda su roditelji devojčice iznenada iz nepoznatog razloga prestali da dovode ćerku na lečenje.Kad su se nakon 10 meseci s detetom ipak pojavili kod doktorke Gej na pregledu, otkriveno je da je devojčica ozdravila. Testovima je ustanovljeno da dete u svojoj krvi više nema HIV. Devojčica sada skoro godinu dana ne pije nikakve lekove i nema znakove opake infekcije.- Ovo je dokaz da HIV može da se izleči kod odojčadi. Brza antivirusna terapija može pomoći bebi da se izbori s opakim virusom bez lečenja do kraja života - rekla je dr Gej i dodala da je ovo prvi slučaj u istoriji da su lekari izlečili novorođenče od HIV u potpunosti i da se virus više nije vratio.Naučnici širom sveta posle ovog slučaja sprovode brojne testove s koktelom od tri leka kako bi utvrdili da li će isti učinak imati i na ostalu zaraženu decu.

Dr Gej: Ovo je dokaz da se HIV može izlečiti kod odojčadi
Dr Gej: Ovo je dokaz da se HIV može izlečiti kod odojčadi

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Berlinski pacijent prvi izlečen od sideAmerikanac Timoti Braun (46) bio je prvi pacijent koji je potpuno izlečen od HIV 2007. i poznat je kao „berlinski pacijent“. Smatra se da je on izlečen od HIV i leukemije pet godina nakon što mu je presađena koštana srž od davaoca koji je prirodno otporan na HIV, što je velika retkost. Koštanu srž otpornu na HIV ima samo jedan procenat svetske populacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track