ISTRAGA: Mašinovođa pričao telefonom i vozio 150 na sat
Foto: Reuters

Detalji nesreće u Španiji

ISTRAGA: Mašinovođa pričao telefonom i vozio 150 na sat

Planeta -
Policijski istražitelji su ranije naveli da se voz uoči iskakanja iz šina kretao brzinom od čak 192 kilometra na sat i da je mašinovođa počeo da koči "tek nekoliko sekundi pre nesreće",

MADRID - Podaci iz "crne kutije" voza koji je prošle sedmice u Španiji izleteo iz šina i udario u zid, pri čemu je poginulo 79 ljudi, pokazali su da je mašinovođa u trenutku nesreće razgovarao telefonom i vozio brzinom od 153 kilometra na sat, što je gotovo dvostruko više od dozvoljene brzine, saopštio je danas španski sud.

Policijski istražitelji su ranije naveli da se voz uoči iskakanja iz šina kretao brzinom od čak 192 kilometra na sat i da je mašinovođa počeo da koči "tek nekoliko sekundi pre nesreće", prenela je agencija AP.

Sud je danas naveo da je mašinovođa Fransisko Hose Garson Amo u trenutku nesreće razgovarao telefonom sa jednim zvaničnikom državne železničke kompanije "Renfe" i da je navodno istovremeno iščitavao neki dokument.

Garson je uslovno optužen za više tačaka ubistva iz nehata.

Nesreća se dogodila u prošlu sredu kada je u gradu Santjago de Kompostela, na severozapadu Španije, voz izleteo iz šina i udario u zid, pri čemu su se četiri vagona prevrnula, a u jednom je izbio požar.

Udes se dogodio u 20.41 sat, kada je voz sa 218 putnika i četiri člana osoblja, koji je krenuo iz Madrida prema galisijskom gradu Ferolu, bio na ulasku u stanicu u Santjago de Komposteli.

Na licu mesta je poginulo 78 ljudi, a jedna Amerikanka je podlegla povredama u nedelju, pa je broj žrtava porastao na 79. Sedamdeset ljudi se još nalaze u bolnici, od kojih su 22 u kritičnom stanju.

http://www.youtube.com/watch?v=Ag_mL_7oBqs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track