ISTRAGA MUP: Milošević naredio ubistvo Kundaka!

Nerešeno ubistvo

ISTRAGA MUP: Milošević naredio ubistvo Kundaka!

Politika -
Motiv za ubistvo Zorana Todorovića bila je neobuzdana ljubomora Slobodana Miloševića koji je mislio da ga njegova Mira (1942) vara s mnogo mlađim Kundakom, Šapčaninom rođenim 1959. godine.

BEOGRAD - U Srbiji se tokom vladavine Slobodana Miloševića dogodilo preko 500 nerasvetljenih ubistava, među njima i ubistvo generalnog sekretara Direkcije Jugoslovenske levice (JUL) i direktora "Beopetrola" Zorana Todorovića Kundaka, za koje je istraga policije pokazala da je nalogodavac lično Milošević.?! Prema saznanjima iz istrage, motiv za ubistvo bila je neobuzdana ljubomora Slobodana Miloševića koji je mislio da ga njegova Mira (1942) vara s mnogo mlađim Kundakom, Šapčaninom rođenim 1959. godine. Na sahrani Zoran Todorovića pročitano je i emotivno Mirino pismo pokojniku: Dragi Zorane,Nikada nisam bila dalje od tebe i nikad ti nisam bila bliže. S juga Indije, iz Madrasa, nisam u stanju da dođem danas u Beograd i da se s tobom pozdravim poslednji put - ja, koja sam punih 15 godina tvoja najbolja drugarica. Ali ti šaljem poruke preko svih ovih planina i mora - ja se s tobom nikada neću rastati. Moje prve misli su bile - nikad više naši razgovori, slaganje, briga, gnev, nada - sve u jednom satu - i tako svih ovih godina. Nedostajaćeš mi dok budem živa. Htela bih da znaš, dok odlaziš, da od mene ne odlaziš. Molim te, brini za sve nas koje si ostavio, a ja ću brinuti za tebe. I ne ljuti se na mene što sam ti ponekad nešto zamerala. Uvek si bio moj drug. Sada sam ti ionako sve oprostila.Pomagao si celom svetu - i kome je trebalo i kome nije trebalo. U tome smo bili najsličniji. Biću uz Danijelu u svemu, a tvoju decu ću voleti kao što sam volela tebe. Tvoja Mira

Podsetimo, Zoran Todorović Kundak je ubijen 24. oktobra 1997, pet minuta posle osam časova ispred zgrade Beopetrola. Njega je ubio mladić visok oko 170 cm dok je stajao sa Sinišom Milenkovićem. Ubica je ispalio dva kratka rafala iz "heklera" u glavu i leđa Kundaka. Tom prilikom teško je ranjen i Siniša Milenković.

Prema svedočenju jednog od radnika na gradilištu nove zgrade "Srbijašume" koja se nalazi tik uz zgradu "Beopetrola", ubica je mlađi, nižeg rasta, a na glavi je imao plavu kapu. Radnik je rekao da je video ubicu kako posle atentata beži iza zgrade "Beopetrola" i kako u ruci ima "nešto uvijeno u crnu kesu". Todorović je, po izjavi očevica, izašao iz "mercedesa" crne boje i pozdravio se sa čovekom koji je ispred "Beopetrola" parkirao crni "audi A4", registarski broj BG356-419.- Čuo sam dva prigušena rafala, i kad sam pogledao sa skele video sam Kundaka kako leži sav u krvi, na leđima. Čuo sam kako Kundakov vozač viče: "Ubiše čoveka" i video čovek koji trči iz zgrade - rekao je radnik Mirko Kokolj. Odmah nakon ubistva policija je blokirala saobraćajnice koje sa Novog Beograda vode ka centru grada. Naoružani policajci zaustavljali su i autobuse gradskog saobraćaja i pretresali putnike, tvrde očevici. Jake policijske snage, satima nakon atentata, patrolirale su ispred "Beopetrola" i susednih zgrada. Na mestu zločina ostala je velika i jeziva lokva krvi. Zaposleni u "Beopetrolu" nisu želeli da daju bilo kakve izjave povodom ovog ubistva koje je očigledno izveo iskusni profesionalac i rutiner.

http://www.youtube.com/watch?v=K8OC4Qid6ko

Tokom uviđaja na mestu ubistva pojavili su se Živko Šoklovački i Slobodan Čerović, visoki funkcioneri JUL-a, i novinar Aleksandar Tijanić.

Svi koji su nešto značili u političkom svetu prisustvovali su sahrani. Došao je lično i Slobodan Milošević.

U povorcisu bili i Zoran Lilić, Milan Milutinović, Mirko Marjanović, Dragan Tomić, Nikola Šainović, Gorica Gajević, Milorad Vučelić, Zorica Brunclik, direktor RTS-a Dragoljub Milanović, direktor Politike Dragan Hadži Antić, Siniša Vučinić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track