Istraga o Mrkinoj saradnici neće biti stopirana

Vučić obećava

Istraga o Mrkinoj saradnici neće biti stopirana

Politika -
Vicepremijer poručio da postupak protiv Snežane Zeković, šefa kabineta ministra Milutina Mrkonjića, niko neće zaustaviti

BEOGRAD - Nema zaštićenih!Prvi potpredsednik Vlade zadužen za borbu protiv korupcije Aleksandar Vučić kaže da postupak protiv Snežane Zeković, šefa kabineta ministra Milutina Mrkonjića, neće biti stopiran zbog političkog pritiska, kako se dešavalo u vreme prethodne vlade, a o čemu je Kurir juče pisao.- Mi taj slučaj nismo imali na Birou za koordinaciju službi bezbednosti. Niko ništa neće zaustavljati, samo dajte državi malo vremena - rekao je vicepremijer Vučić.Policija je, kako je Kurir objavio, pokrenula istragu još 2010. protiv Snežane Zeković zbog sumnje da je pojedinim prevoznicima naplaćivala međunarodne transportne dozvole, koje se inače dele besplatno. Inspektori SBPOK koji su radili na tom slučaju saslušali su je u kancelarijama Ministarstva infrastrukture zbog optužbi da je za izdavanje tih dozvola uzimala i po više hiljada evra i tako sebi protivpravno pribavila milione. Međutim, kad su inspektori pribavili izvesne dokaze, zbog pritisaka pojedinih političkih moćnika, obustavljen je rad na tom predmetu koji je do danas držan u fioci.Zekovićeva je od 2008. do 2011. radila u kabinetu ministra Mrkonjića, koji ju je iz milošte zvao Anđeo. Ona je kontrolisala prodaju tri odsto dozvola za koje je kabinet ministra infrastrukture imao diskreciono pravo da ih dodeli bilo kome, ali je, navodno, prodavala i dozvole CEMT, uz koje se u inostranstvo moglo ići neograničen broj puta. Prevoznici su Kuriru potvrdili da su obične dozvole prodavali po ceni do 500 evra, a CEMT dozvole i do 10.000 evra.

Mrka i Anđeo čekaju ishod policijske istrage
Mrka i Anđeo čekaju ishod policijske istrage

Ministarstvo: Dozvole se dele elektronskiMilutin Mrkonjić odbija da odgovori na pitanja Kurira o svojoj saradnici Snežani Zeković, ali nam je poslato reagovanje pomoćnika ministra Milorada Ilića. On tvrdi da je Ministarstvo u svom četvorogodišnjem mandatu uspelo da u dotle nesređenoj oblasti međunarodnih transportnih dozvola zavede red.- Raspodela dozvola obavlja se elektronskim putem, na potpuno transparentan način, što je naišlo na odobravanje ogromne većine transportera. Ministarstvo je intenzivnom bilateralnom saradnjom, pre svega s Rusijom i Italijom, i pomoću njihovih diplomatskih predstavništava u Beogradu, obezbedilo dovoljan broj tih dozvola. Svi poslovi u proceduri raspodele dozvola su javni i podložni kontroli, a na sve eventualne signale na moguće nepravilnosti odmah reaguje inspekcijska služba ministarstva. Na taj način eliminisana je i mogućnost svakog subjektivnog pristupa raspodeli dozvola.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track