ISTRAGA O SNAJPERISTIMA: Pucnji došli iz hotela pod kontrolom opozicije!

Berkuti lažno optuženi

ISTRAGA O SNAJPERISTIMA: Pucnji došli iz hotela pod kontrolom opozicije!

Planeta -
Jedan očevidac, koji se tog dana nalazio između tog hotela i zgrada vlade i bio snimljen na više video-snimaka, potvrdio je da se na demonstrante pucalo i spreda i od pozadi, otprilike sa osmog ili devetog sprata hotela Ukrajina

BERLIN - Sedam nedelja posle pucnjave u centru Kijeva, kada je poginulo više od 30 ljudi, pojavili su se novi podaci, koji bacaju ozbiljnu sumnju na zvaničnu verziju događaja.

Prošle sedmice, uhapšeno je 12 pripadnika sada raspuštene specijalne policijske jedinice "Berkut", koji su optuženi za taj zločin, ali je istraživanje pokazalo da je malo verovatno da su pucnji došli iz pravca gde su se nalazile snage nekadašnjeg ukrajinskog rukovodstva.

Visoko-pozicionirani član istražnog tima ukrajinske vlade, koji je učestvovao u istrazi, a želi da ostane anoniman, sumnja u tvrdnje Državnog tužilaštva.

Moji zaključci istrage ne poklapaju se sa podacima koje je saopštilo Državno tužilaštvo, rekao je on.

Nemačkim novinarima predočen je snimak komunikacije između snajperista koji su pripadali taboru bivšeg predsednika Viktora Janukoviča, a koji su 20. februara bili stacionirani na više krovova u centru Kijeva.

Na snimcima je moguće čuti kako jedan snajperista pita svog kolegu: "Ko je pucao? Naši ljudi ne pucaju na nenaoružane". Malo kasnije se čuje drugi glas koji kaže: "Njega je neko ubio, ali to nismo bili mi". Potom je dodao: "Ima li još snajperista? Gde se nalaze".

Na video-snimcima takođe može da se vidi da se na pristalice opozicije u Institutskoj ulici nije pucalo samo iz pravca zgrada vlade, već i iz hotela "Ukrajina“, koji im je bio iza leđa.

Jedan očevidac, koji se tog dana nalazio između tog hotela i zgrada vlade i bio snimljen na više video-snimaka, potvrdio je da se na demonstrante pucalo i spreda i od pozadi, otprilike sa osmog ili devetog sprata hotela Ukrajina.

"Na nas se pucalo i spreda i od pozadi, otprilike sa osmog ili devetog sprata hotela "Ukrajina". I to su u svakom slučaju bili profesionalci“.

Zanimljivo je da je u hotelu bilo više predstavnika različitih medija i da je zgrada tog dana bila pod kontrolom opozicije. Dvadesetog februara ujutro, uvedena je kontrola ulaska, tako da su u hotel mogli da uđu samo oni koji su imali ključ od sobe i morali su da pokažu lična dokumenta.

I advokati koji zastupaju porodice ubijenih, ali i ranjene, upućuju ozbiljne optužbe na ukrajinsko Državno tužilaštvo, a dosadašnji rezultati istrage su im skoro u potpunosti uskraćeni, prenosi Dojče vele.

http://www.youtube.com/watch?v=ZEgJ0oo3OA8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track