Ivana Pecović: Baklja izazvala požar u Kontrastu

Ivana Pecović: Baklja izazvala požar u Kontrastu

Crna Hronika -
Pevačica Ivana Pecović na suđenju za požar u diskoteci Kontrast smatra da je požar izazvala baklja koja je pala i otkotrljala se pod binu

NOVI SAD- U Višem sudu u Novom Sadu nastavljeno je saslušanje svedoka na suđenju optuženim za izazivanje požara u diskoteci Kontrast gde je 1. aprila prošle godine poginulo šestoro mladih.Pred sudskim većem svedočio je DJ Bojan Lazić koji se u trenutku požara nalazio u kabini. Kada je primetio zavesu da gori uzeo je stvari i napustio kabinu, a sa galerije je kako kaže sišao među poslednjima. Dodao je da mu preko razglasa niko nije javio da je izbio požar, niti su gosti bili obavešteni.Pevačica Ivana Pecović smatra da je požar izazvala baklja.

"Bila sam pored bine na kojoj su igrale dve plesačice sa po 2 baklje. Plesačica blize meni ispustila je ili bacila baklju koja se još dimila na pod i ona se otkotrljala pod binu. Pevač Mladen Zečević je pomerio zavesu i videla sam vatru pod binom. Dim je bio sve veći i izašla sam", priča pevačica Akapulko benda.

Roditelji nastradalih izjavili su tokom u četvrtkovom suđenju da deo krivice za požar, osim četvorice optuženih, snosi i država.

Otac stradalog Marka Pavlovića iz Kragujevca, Ljubiša Pavlović, rekao je da su optuženi krivi, ali je još veća krivica na državi što je dozvolila "Kontrastu" da radi.

Prijatelj poginulog Marka Pavlovića Jovan Stojanović, rekao je da su ljudi počeli da paniče na izlazu, padali su i gazili jedni preko drugih.

Stojanović je rekao da je u gužvi izgubio Marka, koji mu je rekao da je u toaletu i da odmah kreće. Dodao je da želi da se vrati po njega ali mu obezbednje nije dozvolilo.

Prijatelj pokojnog Tvrdi da je jednom vatrogascu rekao da u WC-u ima ljudi, ali da mu je on delovao nezainteresovano.

Konobar Dejan Kurtulija rekao je da je pokušao da ugasi vatru kantama s vodom i ledom.

On, kao ni njegov kolega Saša Milošević, nije imao položen test protivpožarne zaštite.

Milošević je rekao da je radio na galeriji diskoteke, a po izbijanju požara je pomagao oko evakuacije. "Otišao sam sa kolegom u WC gde su bili jedan mladić i tri devojke. Momak je bio u panici i vikao je da ne želi na taj način da umre.

Nakvasili smo odeću i stavili krpe na usta jer je dim bio gust i krenuli smo napolje", izjavio je Milošević i dodao da su ih zvali da izađu napolje, ali da nije video da li su napustili WC.

Optužnica Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu podignuta je protiv vlasnika lokala Alojza Ganića (68), dvojice zakupaca Slaviše Stanišića (46) i Dejana Ratkovića (36), kao i protiv električara koji je obavljao popravke u klubu Miroslava Papuge (50).

Optužnica ih tereti da su odgovorni za izazivanje požara, zbog čega će im se suditi za teško delo protiv opšte sigurnosti i izazivanje opšte opasnosti, jer nisu održavali električne instalacije na odgovarajući način, niti su poštovali protivpožarne propise.

Advokati optuženih zatražili su od sudskog veća da sva četvorica budu puštena iz pritvora i da im se omogući da se brane sa slobode, ali je taj zahtev odbijen. Nastavak suđenja zakazan je za 25. februar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track