Ivanji: Tužilac je morao da pritvori Dulića!

Počela borba protiv visoke korupcije - hapšenje Olivera Dulića - Propust specijalnog tužioca

Ivanji: Tužilac je morao da pritvori Dulića!

Politika -
Željko Ivanji, savetnik za borbu protiv korupcije i pitanja bezbednosti u Vladi, kaže da je tužilac Radisavljević imao zakonski osnov da odredi pritvor bivšem ministru

BEOGRAD - (Ne)namerna greška.Željko Ivanji, savetnik u Vladi za borbu protiv korupcije i pitanja bezbednosti, smatra da je specijalni tužilac Miljko Radisavljević imao osnova za određivanje pritvora bivšem ministru Oliveru Duliću posle četvoročasovnog ispitivanja u Tužilaštvu o davanju dozvola za postavljanje optičkih kablova firmi „Nuba invest“.- Zakonom o krivičnom postupku predviđeno je da se pritvor može odrediti protiv lica za koje postoji osnovana sumnja da je učinilo krivično delo za koje je propisana kazna zatvora preko 10 godina. Krivični zakonik predviđa da se za delo zloupotrebe službenog položaja čijim izvršenjem je pribavljena imovinska korist viša od 1,5 miliona dinara može izreći kazna zatvora od dve do 12 godina - objašnjava Ivanji. On ističe da će o radu Radisavljevića govoriti rezultati.- A jedini rezultat je pravosnažna presuda do koje mora da dođe ako se radi o uspešnom tužiocu. Za to je, pored struke, važan i autoritet. Policija pokazuje izuzetne napore i posvećenost u borbi protiv korupcije. Samo podizanje optužnice ne znači da tužilaštvo treba da ima pasivan pristup, već aktivniju ulogu i samo da preuzme odgovornost - kaže Ivanji.Vicepremijer i šef Biroa za koordinaciju rada bezbednosnih službi Aleksandar Vučić potvrđuje da u policiji odranije postoji nezadovoljstvo radom Tužilaštva za organizovani kriminal. Kurir je juče objavio da je policija nezadovoljna odlukom Radisavljevića u Dulićevom slučaju.- Video sam na sastancima Biroa da nezadovoljstvo policije prema Tužilaštvu tinja. Policija mukotrpno sprovodi istragu i sve znaju, ko s kim deli nekretnine i preduzeća, zbog čega im se čini da ih sapliću u radu - navodi Vučić.U strukovnim udruženjima pravosuđa smatraju da ima osnova da Radisavljević bude smenjen jer je napravio propust u Dulićevom slučaju.- Vučić je okupio 100 najpouzdanijih policajaca da rade na najtežim slučajevima. Oni skupe dokaze, a Radisavljević ne odredi ni pritvor Duliću. To je ozbiljan propust. Razumljiv je gnev policije - zaključuje naš sagovornik.

Svi sumnjaju u ispravnost Miljkove odluke (Foto: Dado Đilas)
Svi sumnjaju u ispravnost Miljkove odluke (Foto: Dado Đilas)

Selaković: Ne razmišljam o Miljkovoj smeni Ministar pravosuđa i državne uprava Nikola Selaković izjavio je sinoć da neće inicirati postupak za razrešenje tužioca Radisavljevića, ističući da sa njegove strane nema pritiska na rad tužilaštva.- Kao član Državnog veća tužilaca ne razmišljam o pokretanju postupka za njegovu smenu - rekao je Selaković.Ministar je dodao da Radisavljević treba javno da obelodani ukoliko postoje neki pritisci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track