Ivanović: Rezolucija potvrda borbe za KiM

Ivanović: Rezolucija potvrda borbe za KiM

Politika -
Usvajanje Rezolucije znači da je kosovska tema živa i da je reafirmisan stav da se za Kosovo treba boriti u skladu sa Ustavom Srbije i da je EU destinacija gde Srbija treba da ide i teži, rekao je bivši državni sekretar u Ministarstvu za KiM

KOSOVSKA MITROVICA - Bivši državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da su usvajanjem skupštinske Rezolucije o Kosovu reafirmisani stavovi da se za Kosmet treba boriti u skladu sa Ustavom i da Srbija treba da teži Evropskoj uniji.

Usvajanje Rezolucije znači da je kosovska tema živa i da oni koji tvrde da Kosovo vise nije tema u poltičkom smislu, apsolutno greše, rekao je Ivanović i dodao da je na ovaj način reafirmisan stav da se za Kosovo treba boriti u skladu sa Ustavom Srbije i da je takođe reafirmisan stav da je EU destinacija gde Srbija treba da ide i teži.

Sigurno je da na tom putu postoje različite ideje kako da se dođe do dobrog rešenja, ali je izvesno da će se u budućem periodu rešavati pitanje severa Kosova i to tako da se ne prizna Kosovo ali da se sever pokrajine definiše kao vrlo autonoman u odnosu na Prištinu”, smatra on.

Osvrćući se na tok sednice na kojoj je usvojena Rezolucija o Kosovu, Ivanović je kazao da niko ne govori o tome kako je važno za sever Kosova obezbediti specijalan status ali istvremeno da to ne sme da znači smanjivanje stepena dostignutih prava za Srbe koji žive južno od reke Ibar.

"Posebno zabrinjava da se ne govori o ljudima. I dalje je tema teritorija i status te teritorije, to su moji prvi utisci posle debate u Skupštini Srbije i usvajanja Rezolucije o Kosovu i Metohiji”, rekao je Ivanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track