Iz gasnog pištolja pucao na  vozača
Foto: Kurir Austrija

Ne prestaje serija napada na radnike Bečkog javnog prevoznika

Iz gasnog pištolja pucao na vozača

Austrija -
Zbog nemilih događaja koji su se dogodili u poslednje vreme, „Bečke linije“ 23. aprila organizuju dvočasovni štrajk upozorenja

BEČ - Traže zaštitu.Napadi na vozače bečkog javnog saobraćaja ne prestaju. U petak 18. aprila, na Maclajnsdorfer placu (Matzleinsdorfer Platz) u petom bečkom okrugu, dvadesetogodišnji Hano R. (Hanno R.) pucao je iz gasnog pištolja na vozača bečkog tramvaja. Na svu sreću, nije bilo povređenih. Ovo je dodatno uznemirilo radnike „Bečkih linija“ (Wiener Linien), koji su zbog nemilih događaja u poslednje vreme najavili protestni štrajk za sredu 23. april.Vozač tramvaja (37) na liniji 1 primetio je, vozeći oko 17.30 sati od stanice Knelgase (Knöllgasse) kroz tunel ispod Maclajnsdorfer placa, maskiranu osobu na tramvajskim šinama i odmah zaustavio vozilo. Momak s kapuljačom preko glave i pogleda oborenog ka zemlji polako je prilazio tramvaju. Na dva-tri metra udaljenosti podigao je desnu ruku, u kojoj je držao pištolj, i povukao obarač. Začuo se glasan prasak. Vozač tramvaja instinktivno se bacio u stranu i aktivirao alarm. Napadač je još nekoliko minuta nepomično stajao, a onda se udaljio u pravcu ulice Kvelenštrase (Quellenstraße). Dva hrabra prolaznika uspela su da ga savladaju i zadrže do dolaska policije.Prema rečima Romana Haslingera (Roman Hahslinger), portparola bečke policije, kod napadača su prilikom pretresa pronađeni gasni pištolj, gasni revolver i nož skakavac. Hano R. je posle pregleda službenog doktora prebačen u psihijatrijsku bolnicu. Motiv napada nije poznat.Isprovocirani svim napadima na vozače bečkog javnog prevoza koji su se dogodili u poslednje vreme, o čemu je Kurir redovno pisao, sva vozila bečkog metroa, tramvaja i autobusa ostaće u sredu 23. aprila u svojim garažama do 6.30 časova, što znači da će jutarnju smenu započeti sa dva sata zakašnjenja. Umesto da voze u jutarnjim smenama, radnici „Bečkih linija“ čekaće u garažama da čuju šta je odlučeno na sastanku.Oni će rukovodstvu firme ispostaviti već formulisane zahteve, da se što pre uvede video-nadzor, kako u vagonima tako i na stanicama, ili da se u saobraćaj uključe tramvaji sa odvojenim vozačkim kabinama u toku večernjih vožnji.Prema saopštenju „Bečkih linija“, broj napada poslednjih godina smanjio se jer je 2013. zabeleženo 77 napada, dok ih je 2012. bilo čak 112.

NečuvenoPET NAPADA OD POČETKA GODINEOve godine zabeleženo nekoliko napada na vozače. Pretposlednji se dogodio 15. aprila, kad su napali vozača tramvaja palicom. Incident se dogodio u 15. bečkoj opštini, na okretnici tramvaja broj 60. U januaru vozač na liniji 31 zadobio je povrede opasne po život kada ga je u leđa ubo nožem jedan muškarac (52). Nedugo zatim povređen je i vozač na liniji pet, a u martu je pretučen vozač autobusa 10A na Rojmanplacu (Reumannplatz), u 10. bečkoj opštini.

Incident u bečkom metrou VRATA VOZA OSTALA OTVORENABEČ - Putnici alarmirali vozača.Nesvakidašnji incident dogodio se 18. aprila, u večernjim satima, između stanica Margaretengirtl (Margaretengürtl) i Pilgramgase (Pilgramgasse). Naime, jedna vrata voza ostala su otvorena za vreme vožnje. Na sreću, u ovom incidentu niko nije povređen.Nešto malo pre 20 sati U4 je krenuo sa stanice Margaretengirtl. Putnici u vozu prvo su osetili jak i hladan vetar, a zatim i zaglušujuću buku. Na njihovo zaprepašćenje, jedno krilo vrata ostalo je širom otvoreno. Jedan od putnika je putem interfona obavestio vozača, koji je odmah smanjio brzinu. Na sledećoj stanici svi putnici su morali da napuste voz, kako bi se ispitao uzrok kvara.Portparol „Bečkih linija“ (Wiener Linien) pohvalio je reakciju putnika u ovoj nesvakidašnjoj situaciji. Pretpostavlja se da su vrata nasilno otvorena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track