Izbegavajte masno i alkohol

Savet stručnjakaprof. dr Vladimir R. Đukić, hirurg i direktor Urgentnog centra Kliničkog centra Srbi

Izbegavajte masno i alkohol

Život -
Glavni uzroci masne jetre su gojaznost, alkoholizam i šećerna bolest. Posledica je nakupljanje masti u jetri koja prelazi 5% ukupne težine jetrenog tkiva

Jetri ne prija često uzimanje velikih količina masne i prerađene, brze hrane. Prženi krompirići, krofne, čips i slično izvor su užeglih masti, toksičnih za jetru. Ove materije oštećuju membrane ćelija jetre. Transnezasićene masne kiseline treba uzimati umereno, jer sve veštački nastale masti, poput margarina, mogu imati loš učinak na zdravlje srca i krvnih sudova, a dokazano je da potiskuju stvaranje materije koja štiti jetru od upale. Masti kojima treba dati prednost jesu: hladno ceđena ulja, poput maslinovog i ulja semenki bundeve. Alkohol se razgrađuje u jetri. Neumereno uzimanje alkohola oštećuje mozak, jetru, pankreas, dvanaestopalačno crevo i centralni nervni sistem. Alkoholizam izaziva metabolička oštećenja u svakoj ćeliji organizma i smanjuje funkciju imunološkog sistema. Više od jedne čašice dnevno ometa produkciju probavnih enzima u jetri i apsorpciju masti, proteina i vitamina grupe B.

Otrovno dejstvo alkohola na jetru podrazumeva nakupljanje masti u organu (masna jetra), mogućnost pojave hepatitisa (upalnih promena u ćelijama jetre) i pojavu ciroze.Tragovi pesticida u hrani talože se u jetri i mogu je trajno oštetiti.Glavni uzroci masne jetre su gojaznost, alkoholizam i šećerna bolest. Posledica je nakupljanje masti u jetri koja prelazi 5% ukupne težine jetrenog tkiva. Uzrok su brojni urođeni i stečeni poremećaji metabolizma masti.Uzroci slabljenja funkcije jetre mogu biti:*lekovi i toksini (alkohol, kortikosteroidi, kontracepcija)*prehrambeni (gojaznost, dijabetes, gladovanje, poremećaji metabolizma masti, bolesti pankreasa, upalne bolesti creva)*nasledne bolesti (cistična fibroza, galaktozemija, Vilsonova bolest)*virusne bolesti (hepatitis C).Dugo je smatrano da to stanje nije opasno i da se ne razvija u bolest. Nova saznanja pokazuju da može biti vrlo ozbiljno i dovesti do ciroze jetre. Najčešće se dijagnostikuje ultrazvukom stomaka i laboratorijski povišenim vrednostima jetrenih testova. Lečenje zavisi od uzroka.

Kod većine bolesnika korisno je smanjenje telesne težine i prekid unosa materija koje su izazvale masnoću u jetri, što dovodi do poboljšanja nalaza.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track