Izbeglicama koje čekaju azil u Austriji dati da rade!
Foto: Reuters

Gradonačelnik Graca traži

Izbeglicama koje čekaju azil u Austriji dati da rade!

Austrija -
Prebacuje im se da su lenji i neradnici, a za to je zapravo kriv sistem. Mi ih praktično guramo u kriminal, kaže Zigfrid Nagl

GRAC - Gradonačelnik Graca Zigfrid Nagl (Siegfried Nagl, ÖVP) traži da država dozvoli izbeglicama koje čekaju dobijanje azila u Austriji, da rade.

Proces za dobijanje azila može trajati godinama, a podnosioci zahteva, budući da nemaju pristup tržištu rada, često upadaju u zamke kriminala. Po zakonu, onaj ko u Austriji podnese zahtev za dobijanje azila, sve do donošenja rešenja, nema pravo da radi. Izuzetak su kratki sezonski poslovi, poput poslova pomoćnih radnika pri žetvi.

Nagl kaže da država izbeglice koje čeakaju azil uči da se samo oslanjaju na socijalne službe.

"Mi njihovom životu ne dajemo smisao. Prebacuje im se da su lenji i neradnici, a za to je zapravo kriv sistem. Mi ih praktično guramo u kriminal, a to našoj zemlji ne ide na čast”, smatra Nagl.

Prema njegovom mišljenju posebno za mlađe izbeglice neophodno je što pre pronaći mesta za izučavanje zanata, priliku za dalje obrazovanje, dok bi za odrasle, dozvola za rad nakon godinu dana provedenih u zemlji bio odličan model.

Mnogi kritikuju ovu ideju, budući da u zemlji ionako ima previše nezaposlenih.

Nagl na to kaže:

“To je samo izgovor. Raspitajte se malo kakvo je zaista stanje na tržištu rada. Pekar, koji u Austriji traži šegrte, ne može da nađe zainteresovane, jer niko od tih silnih nezaposlenih neće da ustaje u dva ujutru i obavlja težak posao. Izbeglice bi rado obavljale ovaj posao, ali ne smeju."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track