Izbori za gradonačelnika Kosovske Mitrovice 23. februara?
Foto: Beta

Opet na birališta

Izbori za gradonačelnika Kosovske Mitrovice 23. februara?

Politika -
Glasanje mora biti održano najranije za 30 i najkasnije za 45 dana od raspuštanja Skupštine opštine

PRIŠTINA - Novi izbori za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice mogli bi biti održani 23. februara.

Izbori moraju biti održani najranije za 30 i najkasnije za 45 dana od raspuštanja skupštine opštine.

Izbori za gradonačelnika za opštinu severni deo Mitrovice biće ponovljeni s obzirom na to da je vlada Kosova konstatovala da izabrani gradonačelnik Krstimir Pantić nije položio zakletvu, navodi list.

Koha ditore prenosi da je kosovska vlada konstatovala, na osnovu izveštaja Ministarstva za lokalnu samoupravu, da su vlasti četiri opštine na severu konstituisane u skladu sa zakonima Kosova.

Prema Zakonu o lokalnim izborima, nakon raspustanja skupštine opštine ili razrešenja gradonačelnika, ako se u roku od pet dana ne uloži žalba ustavnom sudu, kosovski predsednik raspisuje lokalne izbore.

Na severu Mitrovice za izbor gradonačelnika pravo glasa ima 27.915 birača, navodi prištinski list.

Savetnik za medije kosovske predsednice Arber Vlahiu je rekao za Koha ditore da zvanično jos nisu dobili dopis od Ministarstva za lokalnu samoupravu, što će -ako bude predat u zakonskom roku, omogućiti Atifeti Jahjagi da započne konsultacije o održavanju izbora za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice."Na osnovu zakona, predsednica Kosova, nakon dobijanja obaveštenja od Ministarstva lokalne samouprave konsultovaće CIK o tehničkim i organizacionim pitanjima koja se odnose na održavanje izbora", kazao je Vlahiu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track