Izlaznost može da reši izbore!

Cesid upozorava

Izlaznost može da reši izbore!

Politika -
Čovek koji bude izabran za predsednika biće na toj poziciji do 2017. godine, a kad je Vlada u pitanju, tu stvari mogu da se promene, kaže Marko Blagojević

BEOGRAD - Masovno na izbore.Ishod drugog kruga predsedničkih izbora u velikoj meri zavisi od broja onih koji će izaći na birališta. Na osnovu poslednjih istraživanja može da se zaključi da će odziv biti veliki, pa čak i veći nego što je to bio slučaj u prvom krugu izbora, kad je glasalo nešto manje od 60 odsto upisanih birača.

Ključni faktor

Programski direktor Cesida Marko Blagojević u izjavi za Kurir kaže da je izlaznost i te kako važna u drugom krugu predsedničkih izbora.

- Odziv birača je svakako jedan od ključnih faktora izbora. Jedina stvar koju sad možemo da kažemo jeste da veći odziv birača ide u prilog onom čiji birači po pravilu ne bojkotuju izbore - navodi Blagojević.

On dodaje da sva istraživanja ukazuju da će u drugom krugu izbora odziv biti solidan.

- To ima smisla iz prostog razloga što su predsednički izbori interesantniji za birače od parlamentarnih. Međutim, da li će odziv biti veći, o tome neće odlučiti istraživači, već birači - navodi Blagojević.

Kao ono što posebno daje težinu predsedničkim izborima Blagojević ističe razliku koju ima funkcija predsednika u odnosu na onu koju ima Vlada.

- Čovek koji bude izabran za predsednika biće na toj poziciji do 2017. godine. S druge strane, kad je u pitanju pozicija Vlade, tu stvari uvek mogu da se promene. Posebno sad, kad su mandati vlasništvo poslanika, bilo kakva kriza u parlamentu može da izazove vanredne parlamentarne izbore. Međutim, onaj koji bude izabran za predsednika, taj će narednih pet godina držati kormilo države - navodi Blagojević.

Bolje nego 90-ih

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković smatra da su danas prilike bolje nego devedesetih i dvehiljaditih godina, kad je izlaznost neposredno uticala na rezultat izbora.

- Jedino niska izlaznost može da utiče. Međutim, očekujem dosta veliku izlaznost - poručuje Stojiljković.

Kolika je bila izlaznost 2008.

U prilog tezi da će u drugom krugu predsedničkih izbora izaći više birača, Marko Blagojević podseća na prethodne predsedničke izbore iz 2008. godine. Tada su u prvom krugu izašla ukupno 4.116.844 glasača, dok je u drugom krugu izašlo čak 400.000 ljudi više, odnosno 4.580.428 birača.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track