IZLOŽBA U VIMINACIJUMU: Rađanje hrišćanstva u Srbiji

Proslava jubileja Milanski edikt

IZLOŽBA U VIMINACIJUMU: Rađanje hrišćanstva u Srbiji

Pop kultura -
Izložba u Viminacijumu trajaće do 18. juna, dok 4. jula putuje u Beograd, a 19. septembra biće svečano otvaranje u galeriji „Filip Moris" u Nišu

U okviru Državnog programa proslave jubileja „Milanski edikt 313 - 2013, Srbija", od 19. maja u Rimskoj vili arheološkog nalazišta Viminacijum, biće otvorena izložba Narodnog muzeja „Konstantin Veliki i Milanski edikt 313. - Rađanje hrišćanstva u rimskim provincijama na tlu Srbije".

Izložba obuhvata nekoliko dela od izuzetnog značaja koja pripadaju svetskoj kulturnoj baštini, od kojih je zasigurno najpoznatija glava cara Konstantina, rađena u bronzi, nađena 1900. godine u Nišu.

"Konstantinova glava" ustupana je za mnogobrojne velike svetske izložbe koje su organizovane povodom jubileja njegovog dolaska na vlast, u Riminiju, Triru, Milanu...

Pored portreta cara Konstantina, tu su su još i portret imperatora Galerija pronađenog u Gamzigradu, carskoj rezidenciji Feliks Romulijana, srebrni tanjiri koji slave desetogodišnjicu vlasti cara Licinija...

Izloženi predmeti zahtevaju posebne uslove koji će morati da budu obezbeđeni za sve vreme trajanja izložbe. Radi se o specifičnim mikroklimatskim uslovima, koji podrazumevaju temperaturu od 18 do 22 stepena i vlažnost vazduha od 50 procenata.

"Kolekcija koja će biti prikazana, uklapa se u porodicu velikih muzejskih kolekcija koje se čuvaju u najpoznatijim svetskim muzejima- Kapitolinskom muzeju Rimu, u Luvru, Umetničko istorijskom muzeju u Beču, Britanskom muzeju u Londonu... - kaže Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja i dodaje:"Imajući u vidu da su mnogobrojni carevi, koji su vladali u periodu od sredine trećeg do sredine četvrtog veka rođeni i boravili na teritoriji današnje Srbije, arheološki predmeti otkriveni na našim prostorima ostaju nezaobilazno svedočanstvo za istoriju kasnoantičkog perioda u celom Rimskom carstvu- naglašava direktorka Narodnog muzeja.

Izložba u Viminacijumu trajaće do 18. juna, dok 4. jula putuje u Beograd, a 19. septembra biće svečano otvaranje u galeriji „Filip Moris" u Nišu.

Vlada Republike Srbije i Organizacioni odbor kojim kopredsedavaju predsednik Republike Srbije gospodin Tomislav Nikolić i Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej doneli su odluku da 2013. godina bude godina svehrišćanske radosti, kada se u Srbiji nizom duhovnih i svetovnih događaja i manifestacija, obeležava 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta, zakonskog akta svehrišćanskog značaja koji je dozvolio „da svako veruje kako mu srce hoće".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track