IZMENA ZAKONA: Sad će na robiju i zbog krađe žvaka

Udarili na sitne lopove

IZMENA ZAKONA: Sad će na robiju i zbog krađe žvaka

Crna Hronika -
Izmenom zakona, ubuduće će se podnositi prijava za sve krađe čija je vrednost veća od 5.000 dinara, umesto 15.000, kako je dosad bilo

BEOGRAD - Dobra odluka!Krivične prijave dosad nisu bile pisane za sitne krađe u kojima je šteta nastala od krađe, prevare ili utaje manja od 15.000 dinara, što su lopovi obilato koristili. Međutim, došao je kraj i tome! Skupština Srbije usvojila je izmene člana 210. Krivičnog zakonika, pa se sada sitnom krađom smatraju samo one čija je šteta do 5.000 dinara!Raniji limit za sitne krađe građani, ali i stručna javnost, smatrali su nakaradnim zato što je praktično podsticao lopove na krađu, a vrlo često su žrtve bili upravo socijalno najugroženiji, koji sebi i ne mogu da priušte iole vrednije stvari. Advokat Goran Petronijević kaže za Kurir da je izmena kvalifikacionog limita za sitne krađe od izuzetne važnosti za Srbiju zato što će smanjiti broj krađa i preventivno uticati na potencijalne lopove.Pogrešan limit- Prethodni limit je bio pogrešan, a cilj mu je bio smanjenje broja sudskih postupaka i rasterećenje pravosuđa. Očigledno je da oni koji su postavili limit od 15.000 dinara kao sitan nisu imali nikakvu svest o tome koliko narod siromašno živi - kaže Petronijević.Mnogo stvari koje su bile predmet krivičnog dela krađe vredele su do 10.000 dinara, ali je njihovom krađom naneta veća šteta.- Mnogo puta lopovi su odnosili 50 metara kabla čija je ukupna vrednost ispod 10.000 dinara. Međutim, šteta koja je naneta je mnogo veća jer se presecanjem jednog dela kabla parališe čitav deo grada. Ista je situacija i s krađom šahtova - kaže Petronijević.Izbegli suđenjeStari propisi praktično su podsticali sitne lopove da kradu jer su znali da neće biti procesuirani.- To je uticalo na povećanje krivičnih dela krađa, a suština krivičnog gonjenja je da počinilac to više ne radi i da njegov primer bude destimulativan za buduće počinioce krivičnih dela - kazao je Petronijević.

Goran Petronijević
Goran Petronijević

Kurir 12. 5. 2012. Prvi smo pisali o lošem zakonu
Kurir 12. 5. 2012. Prvi smo pisali o lošem zakonu

Ranije norme bile apsurdneIzmene zakona prvi je najavio profesor Milan Škulić, član Radne grupe za izmene Krivičnog zakonika.- U zemlji u kojoj je prosečna plata tek nešto iznad 30.000 dinara apsurd je da se krađa od 15.000 dinara tretira kao sitna i da je tužilac ne goni! Istovremeno, s takvim platama logično je da pokradeni, koji nema ni para ni vremena za duge sudske sporove, sam neće da goni lopove - rekao je Škulić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track