Izmene zakona o NBS bez podrške EK

Izmene zakona o NBS bez podrške EK

Politika -
Načelo nezavisnosti centralne banke i svih njenih funkcionera je ključna vrednost, upisana i u osnivački ugovor EU, naveo je Frejk Janmat, predstavnik Delegacije EU u Srbiji

BEOGRAD - Evropska komisija smatra da će izmene zakona o Narodnoj banci Srbije biti korak unazad u usklađivanju Srbije sa evropskim standardima, izjavio je predstavnik Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat (Freek Janmaat).

"Komisija je duboko zabrinuta zbog izmena Zakona o Narodnoj banci Srbije koje je predložila nova vlada, a kojima se poništavaju neke odredbe o nezavisnosti guvernera i tela koja vode i upravljaju Narodnom bankom Srbije", izjavio je Janmat za portal EurAktiv Srbija.

Načelo nezavisnosti centralne banke i svih njenih funkcionera je ključna vrednost, upisana i u osnivački ugovor EU, naveo je Janmat, dodavši da Komisija očekuje od Srbije, kao kandidata za EU, da se postepeno usklađuje sa pravnim nasleđem EU u oblasti ekonomskih i monetarnih pitanja.

"Usvajanje tih izmena (kakve su predložene) bi bio osetan korak nazad u prilagođavanju srpskih propisa pravnom nasleđu EU u toj oblasti", rekao je Janmat, šef za evropske integracije u Delegaciji EU u Srbiji.Prema njegovim rečima, sama brzina kojom su predložene izmene zakona dovode u pitanje transparentnost i valjanost mišljenja različitih zainteresovanih strana.

"Pored toga, Delegacija brine da li će Evropska komisija imati dovoljno vremena da ispita da li su predložene izmene u skladu sa evropskim standardima koje Srbija uvodi u svoj politički i ekonomski sistem", naveo je Janmat za EurAktiv.

Vlada Srbije je u prvoj nedelji rada predložila izmene zakona o Narodnoj banci Srbije, čije usvajanje se očekuje sutra po hitnoj proceduri.

Izmenama se usprotivila opoziciona Demokratska stranka, ali i Međunarodni monetarni fond i deo stručne javnosti, sa obrazloženjem da se njima smanjuje nezavisnost NBS, a dosadašnji guverner Dejan Šoškić zbog tih izmena je dao ostavku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track