Izrael: Ništa od primirja

Na granici rata

Izrael: Ništa od primirja

Planeta -
Zvaničnici Hamasa najavili da će prekid vatre biti proglašen večeras u 21 sat, ali Izrael je večeras porekao da je zaključio takav dogovor. Danas poginuo prvi izraelski vojnik

TEL AVIV - Iako su zvaničnici Hamasa najavili da će prekid vatre u sukobima s Izraelom, kome je posredovao Egipat, biti proglašen večeras u 21 sat, da bi stupio na snagu u ponoć po lokalnom vremenu, Izrael je je porekao da je zaključio takav dogovor.

Portparol izraelske vlade Mark Regev izjavio je da se nastavljaju vojne operacije u Gazi, kao i diplomatski napori dok se ne postigne diplomatsko rešenje za uspostavljenje dugotrajnog zatišja na jugu Izraela."Voleo bih da vam kažem da postoji aranžman koji će doneti prekid vatre. Nismo još tamo. Lopta je još uvek u igri", rekao je Regev. On je ukazao da se izraelski premijer Benjamin Netanijahu sastao danas u Jerusalimu s generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom i da se kasnije očekuje sastanak s američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton.

Regev je, istovremeno, izrazio nadu da diplomatija može doneti rešenje za stanovnike na jugu Izraela, koji su na udaru raketne vatre ekstremista iz pojasa Gaze. U međuvremenu je raketna vatra nastavljena s obe strane, sedmog dana sukoba.

Poginuo prvi izraelski vojnik, u Gazi ubijena tri novinara

Jedan izraelski vojnik ubijen je danas popodne u raketnom napadu na južni Izrael, saopštila je danas vojska jevrejske države, dok su zvaničnici iz Gaze naveli da su u izraelskim vazdušnim napadima na tu teritoriju ubijena tri medijska radnika. Prema saopštenju izraelske vojske, ubijeni 18-godišnji vojnik prva je izraelska vojna žrtva od kako je počela ofanziva na pojas Gaze prošle srede protiv ekstremista iz palestinskog pokreta Hamas. S druge strane, direktor televizije El Aksa, koju vodi Hamas, Mohamed Turaja rekao je večeras da su u izraelskom vazdušnom napadu ubijena dva snimatelja u Gazi, dok je jedan zdravstveni zvaničnik iz tog grada naveo da je u odvojenom vazdušnom udaru ubijen još jedan novinar.

Na današnjim snimcima televizije El Aksa vidi se vozilo u plamenu, za koje je Turaja rekao da je imalo oznaku da pripada medijima. Nemenovani zdravstveni zvaničnik naveo je da je treći novinar jedne privatne radio stanice ubijen večeras, kada je raketa pogodila njegov automobil. Izraelska vojska nije komentarisala ove navode. Izrael je prošle srede započeo ofanzivu protiv Hamasa u Gazi, tokom koje je ubijeno 129 Palestinaca, među kojima i desetine civila, dok su na izraelskoj strani stradala tri civila, u raketnoj paljbi prošle nedelje. U izraelskim napadima ranjeno je 840 ljudi, među kojima 225 dece, naveli su lekari iz Gaze.Erdogan: Izrael sprovodi etničko čišćenje u Gazi

Turski premijer Tajip Erdogan optužio je danas Izrael za "etničko čišćenje" u Gazi, ističući da se vazdušni napadi jevrejske države u ovoj oblasti ne mogu smatrati samoodbranom."Izrael sprovodi etničko tako što ignoriše mir u ovom regionu i krši međunarodno pravo. On okupira palestinsku teritoriju korak po korak", rekao je Erdogan.

Ističući da se vazdušni napadi Izraela u Gazi ne mogu smatrati samoodbranom, turski premijer je optužio zapadne zemlje da pomažu "terorističkoj državi", odobravajući njeno nasilje na Bliskom istoku. Erdogan je, pored toga, optužio i Savet bezbednosti UN da ne preduzima ništa kako bi zaštitio stanovnike Gaze."Pre ili kasnije, Izrael će odgovarati za krv nevinih koju je do sada prolio", poručio je Erdogan, javila je agencija Frans pres.

U međuvremenu, iako je Hamas najavio da će prekid prekograničnih sukoba, koji traju već sedam dana, stupiti na snagu u ponoć, Izrael je porekao da je zaključio takav dogovor, navodeći da se vojne operacije u Gazi nastavljaju. U sedmodnevnom nasilju u ovom regionu ubijeno je više od 100 Palestinaca i troje Izraelaca. Erdogan snažno podržava Palestince, a odnosi Turske i Izraela, nekada bliskih saveznika, naročito su zategnuti otkako su izraelski komandosi, pre dve godine, ubili devet turskih državljana na brodu koji je prevozio humanitarnu pomoć za Gazu, koja je pod izraelskom blokadom.

Poginuo prvi izraelski vojnik, u Gaubijena tri novinara
Last changed: 20.11.12 20:20:07 (Beta), uploaded: 20.11.12 20:21:39
JERUSALIM/GAZA, 20. novembra 2012. (Beta-AP) - Jedan izraelski vojnik ubijen je danas popodne u raketnom napadu na južni Izrael, saopštila je danas vojska jevrejske države, dok su zvaničnici iz Gaze naveli da su u izraelskim vazdušnim napadima na tu teritoriju ubijena tri medijska radnika. Prema saopštenju izraelske vojske, ubijeni 18-godišnji vojnik prva je izraelska vojna žrtva od kako je počela ofanziva na pojas Gaze prošle srede protiv ekstremista iz palestinskog pokreta Hamas. S druge strane, direktor televizije El Aksa, koju vodi Hamas, Mohamed Turaja rekao je večeras da su u izraelskom vazdušnom napadu ubijena dva snimatelja u Gazi, dok je jedan zdravstveni zvaničnik iz tog grada naveo da je u odvojenom vazdušnom udaru ubijen još jedan novinar. Na današnjim snimcima televizije El Aksa vidi se vozilo u plamenu, za koje je Turaja rekao da je imalo oznaku da pripada medijima. Nemenovani zdravstveni zvaničnik naveo je da je treći novinar jedne privatne radio stanice ubijen večeras, kada je raketa pogodila njegov automobil. Izraelska vojska nije komentarisala ove navode. Izrael je prošle srede započeo ofanzivu protiv Hamasa u Gazi, tokom koje je ubijeno 129 Palestinaca, među kojima i desetine civila, dok su na izraelskoj strani stradala tri civila, u raketnoj paljbi prošle nedelje. U izraelskim napadima ranjeno je 840 ljudi, među kojima 225 dece, naveli su lekari iz Gaze.
Erdogan: Izrael sprovodi etničko čišćenje u Gazi
Last changed: 20.11.12 20:31:04 (Tanjug), uploaded: 20.11.12 20:31:39
ANKARA, 20. novembra (Tanjug) - Turski premijer Tajip Erdogan optužio je danas Izrael za "etničko čišćenje" u Gazi, ističući da se vazdušni napadi jevrejske države u ovoj oblasti ne mogu smatrati samoodbranom.
"Izrael sprovodi etničko tako što ignoriše mir u ovom regionu i krši međunarodno pravo. On okupira palestinsku teritoriju korak po korak", rekao je Erdogan.
Ističući da se vazdušni napadi Izraela u Gazi ne mogu smatrati samoodbranom, turski premijer je optužio zapadne zemlje da pomažu "terorističkoj državi", odobravajući njeno nasilje na Bliskom istoku.
Erdogan je, pored toga, optužio i Savet bezbednosti UN da ne preduzima ništa kako bi zaštitio stanovnike Gaze.
"Pre ili kasnije, Izrael će odgovarati za krv nevinih koju je do sada prolio", poručio je Erdogan, javila je agencija Frans pres.
U međuvremenu, iako je Hamas najavio da će prekid prekograničnih sukoba, koji traju već sedam dana, stupiti na snagu u ponoć, Izrael je porekao da je zaključio takav dogovor, navodeći da se vojne operacije u Gazi nastavljaju.
U sedmodnevnom nasilju u ovom regionu ubijeno je više od 100 Palestinaca i troje Izraelaca.
Erdogan snažno podržava Palestince, a odnosi Turske i Izraela, nekada bliskih saveznika, naročito su zategnuti otkako su izraelski komandosi, pre dve godine, ubili devet turskih državljana na brodu koji je prevozio humanitarnu pomoć za Gazu, koja je pod izraelskom blokadom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track