Izrael: Palestinci, imate još 24 sata
Foto: REUTERS

Ultimatum

Izrael: Palestinci, imate još 24 sata

Planeta -
Tel Aviv dao rok Hamasu da prekine s granatiranjem jevrejskih naselja ili će pokrenuti veliku kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze

TEL AVIV - Vremena sve manje.Izrael je upozorio palestinski Hamas da će pokrenuti veliku kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze ako u roku od 36 časova ne prestanu da gađaju jevrejska naselja. Ultimatum izraelske vojske saopšten je u ponedeljak ujutru, nakon što je iz Gaze ispaljeno najmanje 15 raketa.- Nalazimo se na prekretnici. Nasilje će prestati ili će postati još gore po Palestince. Raketiranje mora stati i ne ponoviti se u narednih 100 godina. Naša vojska u kratkom roku može ući u Pojas Gaze i onda će verovatno biti kasno za smirivanje strasti - poručio je ministar Juval Štajnic preko radija izraelske vojske.U međuvremenu, šestog ratnog dana palestinski Hamas pogodio je školu u gradu Ashkelonu, u kojoj u tom trenutku nije bilo ljudi. Jevrejska vojska uzvratila je novim vazdušnim napadima i tom prilikom ubila najmanje deset osoba, od kojih dvoje dece.Ukupan broj poginulih tako se popeo na 95, od čega je 23 dece, a više od 700 civila je ranjeno. Od palestinskih raketa nastradalo je troje Izraelaca.Za to vreme izraelska vojska gomila trupe na granici s Pojasom Gaze, gde 40.000 vojnika čeka komandu za napad, dok međunarodni pozivi na prekid vatre ostaju bez odgovora. Jevrejski raketni štit presreo je više od 310 raketa, od oko 850, od početka oružanih sukoba. Izraelska vojska napala je više od 1.350 ciljeva u Pojasu Gaze, gde živi 1,6 miliona ljudi, od čega polovinu čine deca.

Greškom ubili devetočlanu porodicu u gradu GaziDevetoro članova jedne porodice, uključujući četvoro dece od dve do sedam godina, ubijeno je u nedelju, nakon što je izraelska vojska, kako se ispostavilo, izabrala pogrešnu kuću u gradu Gazi kao metu. Izraelska vojska nameravala je da gađa kuću Jahije Rabije, koji predvodi jedinice Hamasa za ispaljivanje raketa na Izrael.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track