Izrael pristao na primirje, ali ne ukida blokadu

Rat u Gazi

Izrael pristao na primirje, ali ne ukida blokadu

Planeta -
Ukoliko primirje bude poštovano posle 24-časovnog prekida vatre, biće otvoren prelaz između Izraela i Gaze za slobodan protok robe i ljudi. Egipat će biti garant sporazuma

KAIRO - U Egiptu je postignut sporazum o primirju kojim će se okončati jednonedeljni oružani sukob Izraela i Palestinaca iz pojasa Gaze, objavio je u Kairu egipatski ministar spoljnih poslova Mohamed Kamil Amr. Amr je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, rekao da će primirje stupiti na snagu večeras u 21.00 po lokalnom vremenu (20.00 po srednjeevropskom).

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu potvrdio je u Jerusalimu da je postignut sporazum, navodeći da je pristao posle konsultacija sa predsednikom SAD Barakom Obamom. Agencija AP iz sporazuma prenosi da će Izrael obustaviti sve vojne aktivnosti protiv pojasa Gaze kojim upravlja pokret Hamas, a Hamas će prekinuti raketiranje Izraela.

Posle 24-časovnog prekida vatre, biće otvoren prelaz između Izraela i Gaze za slobodan protok robe i ljudi. Egipat će biti garant sporazuma. U jednonedeljnim sukobima poginulo je više od 140 Palestinaca i pet Izraelaca, od kojih je jedan bio vojnik.

Izrael je izveo više od 1.500 avio, raketnih i napada s mora na ciljeve u Gazi, odakle je više od 1.000 raketa ispaljeno na Izrael od početka sukoba 14. novembra.

Obama pozdravio sporazum

Predsednik SAD Barak Obama pozdravio je postizanje sporazuma o prekidu vatre između izraelske vojske i palestinskih ekstremista iz Gaze, saopšteno je iz Bele kuće. Kako je Bela kuća navela, Obama je razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i preporučio mu da pristane na egipatski predlog o prekidu vatre.

SAD će, kako se dodaje, iskoristiti mogućnosti koje nudi primirje da intenziviraju napore za pomoć Izraelu u bezbednosnom smislu, naročito kada se radi o krijumčarenju oružja i eksploziva u Gazu. Obama je, takođe, rekao da će tražiti više novca za unapređenje izraelskog antiraketnog sistema "Ajron doum" (Iron Dome - Gvozdena kupola).

Agencija AP iz sporazuma prenosi da su se Izrael i Hamas dogovorili da odmah obustave nasilje. Izrael će prestati da napada zvaničnike Hamasa, dok je Hamas obećao da će na jevrejsku državu biti obustavljena raketna paljba brojnih ekstremističkih grupa koje operišu u pojasu Gaze.

Jerusalim održava blokadu Gaze otkako je Hamas 2007. preuzeo kontrolu nad tom oblašću, mada je postepeno ukinuo mnoge restrikcije. Glavni zvaničnik Hamasa Musa Abu Marzuk potvrdio je na Fejsbuku da će razgovori o novom graničnom aranžmanu početi posle prva 24 sata primirja. Izraelski televizijski kanali prenose, pozivajući se na neimenovane izraelske zvaničnike, da će detalje budućih aranžmana utanačiti međunarodni tim.

Izrael je izveo više od 1.500 avio, raketnih i napada s mora na ciljeve u Gazi, odakle je više od 1.000 raketa ispaljeno na Izrael od početka sukoba 14. novembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track