Izraelci i Hamas postigli primirje?

Navodno Zaustavljeno krvoproliće na Bliskom istoku

Izraelci i Hamas postigli primirje?

Planeta -
Izraelska vojska juče ujutru privremeno je odložila kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze iako su Palestinci ispalili oko 60 raketa na Jerusalim i druge jevrejske gradove

KAIRO - Tračak nade.Izrael i palestinski Hamas iz Pojasa Gaze dogovorili su se o prekidu vatre, koji je stupio na snagu u ponoć po lokalnom vremenu. U pregovorima u Kairu između dve zaraćene strane posredovao je Egipat, uz učešće generalnog sekretara UN Ban Ki Muna i prisustvo američke državne sekretarke Hilari Klinton.Izraelska vojska juče ujutru privremeno je odložila kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze iako su Palestinci ispalili oko 60 raketa na Jerusalim i druge jevrejske gradove, a neke su uspele da prođu kroz raketni štit „gvozdena kupola“. Vojska Izraela je uzvratila vazdušnim udarima po položajima Hamasa i, kako se tvrdi, tom prilikom je poginulo više od 20 ljudi. U međuvremenu u gradu Gazi militantni Hamas je ubio šest Palestinaca optuženih za saradnju i špijuniranje u korist Izraela, koji su streljani nasred ulice.Od početka nasilja, pre nedelju dana, u Pojasu Gaze poginulo je više od 120 ljudi, među kojima 33 žena i dece, dok je s druge strane stradalo troje Izraelaca.

Teško do trajnog rešenjaAmbasador Izraela u Srbiji Jozef Levi rekao je da je njegova država spremna za invaziju na Pojas Gaze, kao i da Hamas mora zauvek da prestane s raketnim napadima na jevrejska naselja. S druge strane, ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan kaže da je jedino moguće rešenje za okončanje sukoba stvaranje palestinske države.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja