Izraelci ubili celu porodicu gađajući pogrešnu kuću?!
Foto: Rojters

Tehnička greška

Izraelci ubili celu porodicu gađajući pogrešnu kuću?!

Planeta -
Među nastradalima i četvoro dece od dve do sedam godina

TEL AVIV - Devetoro članova jedne porodice, uključujući četvoro dece od dve do sedam godina, ubijeno je u nedelju pošto je izraelska vojska, kako se danas ispostavilo, izabrala pogrešnu kuću u gradu Gazi za raketni udar.Portparol izraelske armije Joav Mordehaj kazao je da je vojska nameravala da gađa kuću Jahije Rabie, koji predvodi jedinice Hamasa za ispaljivanje raketa na Izrael.

Međutim, umesto njegove kuće, pogođena je susedna, dom Muhameda Dalua, za koga su mediji naveli da je ili policajac Hamasa ili lokalni piljar.

Izraelski list "Haarec" tvrdi, pozivajući se na vojne izvore, da se radilo o tehničkoj greški. Izraelska armija je, međutim, navela samo da je udar naneo civilne žrtve.

Dalu je preživeo, jer nije bio u kući, ali su stradali članovi porodice, uključujući pet žena. Njihova tela su odneta u lokalnu mrtvačnicu, a policija Hamasa jedva je mogla da kontroliše ljutite prijatelje i ožalošćene rođake koji su pokušvali da dođu do njih.

Vojno krilo Hamasa zapretilo je da "masakr porodice Dalu neće proći nekažnjeno". Jedan od rođaka Dalua kazao je da on nije bio povezan ni sa kakvom organizacijom. "Oni su bili normalna porodica. Ovo je normalna ulica. Kažu da su deca gledala televiziju kada je bomba udarila", rekao je rođak.

U udaru su poginula i dva suseda, obojica muškarci. Nejasno je da li su oni bili u kući Jehije Rabije."Pogrešna kuća" gađana je u okviru proširenja izraelske operacije "Stub odbrane" s ciljem da se ubijaju lideri Hamasa.Posmatrači prilika ocenili su to kao rizičan potez u gusto naseljenom pojasu Gaze, gde živi 1,6 miliona ljudi, a više od polovine su deca.

Nagli rast civilnih žrtava na toj palestinskoj teritoriji pojačava pritisak da se uspostavi primirje u sukobu koji traje već šest dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track