IZRAELSKI KOMANDOSI STIŽU U UKRAJINU: Nećemo da nas čuvaju neonacisti, imamo plan evakuacije Jevreja

Podrška ruskoj strani

IZRAELSKI KOMANDOSI STIŽU U UKRAJINU: Nećemo da nas čuvaju neonacisti, imamo plan evakuacije Jevreja

Planeta -
Ne pristajemo da nas štite militanti Desnog Sektora i paravojne grupe UNA – UNSO u koji su mahom unuci onih koji su u Drugom svetskom ratu bezobzirno pobili između 800 i 900.000 ukrajinskih Jevreja

Dok neki nove pretnje Jevrejima koriste za propagandu Izraelski komandosi poreklom iz bivšeg Sovjetskog Saveza žele u Ukrajinu:

“Nijedna od tragedija koje vidimo danas se ne može uporediti sa užasima holokausta, međutim, one zahtevaju našu pažnju i ne smemo da okrećemo glavu. Moramo delovati čak i tamo gde stvari nisu uvek sasvim jasne. Moramo se da suprotstavimo rastućoj plimi antisemitizma u svetu. Amerikanci se moraju da suprotstave svakoj retorici koja preti postojanju Izraela i da održe američku nepokolebljivu posvećenost bezbednosti jevrejske države”, rekao je američki predsednik i kao što vidimo nije zaboravio naglasiti false-flag operaciju s lecima kojima vlasti Narodne Republike Donjeck najavljuju “spisak svih Jevreja u budućoj nezavisnoj narodnoj republici”.

U reportaži koju je krajem marta objavio ukrajinski portal Dnevni Forum rabin iz Odese, Abraham Volf, u društvu predstavnika Desnog Sektora i komandanta paravojne neonacističke Ukrajinske narodne samoodbrane (UNSO), “pukovnika” Valeri Zavgorodnia, briše uvredljive antisemitske grafite u Odesi i dogovara “buduću saradnju” s ukrajinskim neonacistima. Rabin Avraham Volf je tada izjavio “kako ova dela vandalizma smatra namernom provokacijom proruskih separatista koji Jevreje pokušavaju uvući u sukob, uprkos neutralnosti jevrejske zajednice”.

Da u članku nisu priložene fotografije rabina iz Odese i ukrajinskog “visokorangiranog” neonacista koji zajedno brišu antisemitske grafite niko normalan ne bi poverovao u priču da ukrajinski Jevreji sarađuju sa jednom od najradikalnijih antisemitskih organizacija u današnjoj Evropi. Naravno da se radi o veštoj propagandi u koju je uključen glavni rabin u Ukrajini, Jakov Dov Bleič, koji je na to mesto na krilima “demokratskih promena” 1990. došao iz Sjedinjenih Država gde je i rođen. Bleič ne poriče da je duboko zabrinut zbog partije Svoboda i Olega Tjahniboka i njihove antisemitske retorike, ali je mnogo više zabrinut zbog Rusije.

“Svi nedavni napadi na sinagoge u Zaporožju i Simferopolu, kao i napadi na Jevreje su se dogodili na istoku gde deluju ruski ekstremisti. U međuvremenu, na zapadu zemlje, gde su navodno nacionalistički ekstremisti, sve je bilo mirno. Ukrajinska jevrejska zajednica se definitivno više boji Putina od ukrajinskog antisemitizma”, za američki časopis Forin polisi je izjavio Jakov Dov Bleič. Međutim, nakon masakra u Odesi, lokalna jevrejska zajednica koja broji 30.000 ljudi, je promenila mišljenje i kada su videli krvave fašističke orgije Desnog Sektora pripremili su plan za evakuaciju preko Moldavije, ali je u ime Jevreja iz Odese ovaj put govorio rabin Refael Kruskal, koji u izjavi za Jerusalim Post nijednom rečju ne optužuje Rusiju.

“Nekoliko ljudi koji su povređeni tokom nereda 2. maja bili su Jevreji. Zajednica je spremna da preduzme potrebne mere predostrožnosti u slučaju pogoršanja. Tokom vikenda, 3. i 4 maj, sinagoga je zatvorena, a svim učenicima mesne jevrejske škole je poslano upozorenje da ne izlaze iz kuća. Naša organizacija je pripremila plan za hitne slučajeve i postavila naoružanu stražu ispred naše kancelarije. Osim toga, jevrejska zajednica u Odesi je zajedno sa međunarodnom zajednicom Jevreja i hrišćana pripremila 70 autobusa za evakuaciju u susednu Moldaviju”, rekao je rabin Refael Kruskal, inače i lider jevrejske organizacije “Tikva” u Odesi.

Times of Israel navodi kako se beleži rast izbeglica iz Ukrajine i da je samo početkom maja u Izrael došlo preko 200 ljudi, što zajedno sa onih 800, koji su iz Ukrajine u Izrael emigrirali januar-april ove godine, čini ukupno 1000 ukrajinskih Jevreja koji su pobegli zbog straha eskalacije oružanih sukoba.Kome ovde treba verovati? Baraku Obami i lecima koji pozivaju na spisak Jevreja u Donbasu, jednom od dva rabina iz Odese, pa čak i “pukovniku” Desnog Sektora koju je obećao i nije pružio nikakvu zaštitu za 30.000 Jevreja iz Odese, koji su srećom na poziv rabina Kruskala ostali zaključani u svojim domovima, časopisu Foreign Policy ili Jerusalem Postu?Poznati izraelski novinar i politički analitičar, Avigdor Eskin, za Glas Rusije je početkom marta dao intervju u kojem je pojasnio svoj stav o ukrajinskoj krizi u kojem tvrdi “kako je Ukrajina jedina zemlja u Evropi od Drugog svetskog rata u kojoj neonacisti vladaju u parlamentu i državnim institucijama i da se to ne može upoređivati sa strankama i grupama u Evropi, koje se u najgorem slučaju bune protiv imigranata”.

Intermagazin.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track