IZUM: Šumadinac stvorio besplatnu struju!

IZUM: Šumadinac stvorio besplatnu struju!

Društvo -
Profesor Vladan Petrović napravio solarno postrojenje koje šest meseci prikuplja sunčevu svetlost, a drugih šest akumuliranu energiju održava na 800 stepeni

BEOGRAD - Toplota za „dž“!Ova tehnologija može da omogući da se cela Srbija 365 dana u godini greje samo pomoću sunčeve svetlosti, priča za Kurir profesor Vladan Petrović, koji je izumeo solarno postrojenje bez panela i postavio ga u Badnjevcu kod Kragujevca.- Suština je u tome što od aprila do novembra prikupljamo sunčevu energiju, koju posle koristimo za grejanje sve do novembra. Razvio sam novi akumulator toplote, čiji je specifični kapacitet akumulacije 450 kilovat-časova po kubiku. On drži energiju na 800 stepeni i tako čitavih šest meseci. Taj izvor toplote može da se koristi i u industriji za sušenje voća i povrća, hemijskoj ili industriji drveta, kao i za procese sterilizacije, pasterizacije, izbeljivanja ili pranja - kaže nekadašnji profesor Mašinskog fakulteta.Prema njegovim rečima, ostatak sveta za devet sati grejanja sunca može da zadrži tu energiju samo na dodatnih šest časova, i to na 400 stepeni. Zato su za njegovo postrojenje zainteresovano 19 zemalja, ali mu je interes da ovo postane srpska tehnologija.- To bi nam omogućilo da sami proizvodimo električnu energiju 24 sata, 365 dana u godini. I to tako da ovoj alternativnoj energiji nije potreban stimulans drugih elektrana koje rade na ugalj ili vetar - navodi Petrović i dodaje da bi ovakva investicija bila odličan doprinos srpskoj privredi jer bi se otvorilo oko 1.000 preduzeća koja bi mogla da proizvode ovu tehnologiju.- Za grejanje 50.000 stanova na gas za 20 godina vam treba 35 milijardi evra, a za grejanje na solarno postrojenje samo 200 miliona evra - naglašava on.

http://www.youtube.com/watch?v=g68N-WyZz1U

Ministarstvo: Potreban je biznis plan!Iz kabineta Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine rekli su nam da su upoznati sa ovom tehnologijom.- Profesor Petrović treba da uradi biznis plan sa svim tehnoekonomskim parametrima sa terena. Tako bi potencijalni investitori, donatori i banke imali odgovarajuću sliku za realizovanje ovako značajnog projekta. Sredstva bi mogao da obezbedi u saradnji sa lokalnom samoupravom apliciranjem kod stranih fondova i banaka - rekli su u resornom ministarstvu i naglasili da podržavaju implementaciju projekta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track