RADILICE: Izvezli smo blizu 3.000 tona meda

RADILICE: Izvezli smo blizu 3.000 tona meda

InfoBiz -
Postoje mogućnosti da se med ove godine izvozi i u Japan

KRAGUJEVAC - Srpski pčelari u prošloj godini izvezli su blizu 3.000 tona meda, što je za dva i po puta više nego u 2011, izjavio je zamenik predsednika Saveza pčelarskih organizacije Srbije Milutin Petrović.

On je istakao da postoje mogućnosti da se med ove godine izvozi i u Japan, gde se upravo nalazi i predstavnik Saveza pčelarskih organizacija.

"Ovih dana naš predstavnik boravi u Japanu, gde o trošku vlade te zemlje, zajedno sa još nekoliko osoba iz Srbije za druge oblasti trgovine, pohađa kurs kako bolje prezentovati srpski med na tržište Japana", rekao je Petrović i dodao da se se nada da će ta daleka zemlja biti jedno od novih tržišta, pored zemalja EU gde je lane med najčešće izvožen.

Ocenjujući da "izvoz meda na tržište Japana zavisi od toga koliko će pčelari uspeti da se nametnu" i da bi se srpski med mogao kupiti u toj zemlji, jer ga je Rumunija izvozila, Petrović je istakao da je prošle godine ostvaren rekordan izvoz, čija vrednost premašuje 10 miliona evra.

Imajući u vidu da su 2009. srpski pčelari izvezli 956 tona, a dve godine kasnije 1.170, Petrović je istakao da je prošlogodišnji izvoz od 2.972 tone ostvaren zahvaljujući dobroj organizaciji pčelara, učešću na tenderima, dogovora sa otkupljivačima oko cene meda, ali i subvencijama države, koje su za sada skromne.

Prema njegovim rečima, sada 8.500 pčelara iz 204 opštine u Srbiji, članovi Saveza pčelarskih organizacija, za med dobijaju 3,7 do 3,8 evra po kilogramu, a do pre pet godina su im plaćali 80 centi.

"Godišnje proizvodimo 6.000 do 8.000 tona meda, od čega 50 odsto je bagremov med, a preostalih 50 odsto čine suncokretov, livadski i šumski med. Najkvalitetniji smo i najpoznatiji s bagremovim medom i Evropa najviše traži upravo taj med", istakao je Petrović.

Ocenjujući da jedna porodica može da živi od proizvodnje meda pod uslovom da ima 200 košnica, Petrović je kazao da je sve ispod toga samo dodatni izvor prihoda, zbog velikih troškova, pre svega, goriva, ali i seljenja, lečenja, kupovine košnica i voska.

Pošto je napomenuo da se med izvozi u rinfuzu, odnosno u buradima po 300 kilograma, Petrović je istakao da je Savez pčelarskih organizacija Srbije završio projekat izrade "unikatne tegle" u kojoj bi se med izvozio, a koja će, kako tvrdi, biti prepoznatljiva, kako po sistemu kontrole, tako i po kvalitetu, a radi uspešnijeg plasmana na strana tržišta i osvajanja novih.

Podsetivši da je Savez pčelarskih organizacije Srbije doneo deklaraciju o zabrani prodaje genetski modifikovane hrane i da će isti taj dokument u ovoj godini usvojiti i sva društva pčelara u Srbiji, Petrović je naglasio da u srpskom medu nema genetski modifikovanog polena, što najbolje potvrđuje i izvoz u zemlje EU, a procedura je u tome, s pravom, veoma stroga.

"Prošle godine bio je problem u Evropi sa genetski modifikovanim polenom, koji su otkrili nemački pčelari, a otkupljivači ga vratili, pa je morao da se uništava i ta tužba stigla je do Vrhovnog suda Evropske unije koji je presudio da Nemačka mora da plati odštetu i sve troškove oko uništenja meda. Tada je Evropa zabranila upotrebu i prodaju u svojim objektima meda s genetski modifikovanim polenom i od tada radimo i te analize, koje koštaju oko 170 evra, a koje su uvek potvrdile da toga nema u našem medu", istakao je Petrović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track