Oduvek sam bio demokrata!

Intervju Tomislav Nikolić novoizabrani predsednik Srbije

Oduvek sam bio demokrata!

Politika -
Konačno imam priliku da pokažem svim građanima Srbije da je u meni uvek postojao čovek koji ima razumevanja za sve druge i koji je čekao da to i pokaže narodu

BEOGRAD - Otvoreno.Pobednik na predsedničkim izborima, novi predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić apelovao je na političare da se uozbilje i što pre formiraju vladu. U intervjuu za RTS novoizabrani šef države kaže da je neophodno da vlada dobije potrebne glasove u parlamentu i što pre počne da deluje, pošto su pred nama teški finansijski problemi, koje bez međunarodne pomoći nećemo moći da rešimo.- Tu posebno mislim na otplate od septembra, koje iznose stotine miliona evra, uz veoma smanjene prihode, tako da je očigledno da moramo da dobijemo jednu čvrstu, odlučnu, reformsku vladu, koja će da se upusti u borbu s mnogim nedaćama koje ćemo naslediti od prethodne vlade.♦ Nedavno ste podneli ostavku na mesto predsednika SNS.- To sam obećao građanima. To nije jedno od obećanja u kampanji, već način na koji shvatam politiku. Rekao sam da ne mogu da budem predsednik stranke, želim da svi građani Srbije shvate da mi je prioritet i interes Srbija. Sad su sve stranke moje, čak i one koje su mislile da nikad neće moći da sarađuju sa mnom.♦ Šta će biti sa SNS?- Ja sam teška srca, moram da priznam, podneo ostavku na funkciju predsednika SNS i rekao sam da ću možda postati član te stranke ponovo kad ne budem predsednik Srbije.♦ I zaplakali ste.- Prvi put sam sebi dozvolio da ne budem političar, nego običan čovek, kakav jesam. Onaj ko vodi Srbiju ne bi trebalo preterano da ispoljava svoje emocije, zato što uvek mora da bude čvrst i odlučan. Ipak, nakupilo se mnogo toga, rad u obe stranke u kojima sam bio, kampanja koja je vođena protiv mene i to što sam i pored toga uspeo da pobedim na izborima. To je moralo da izađe negde, ali takve emocije se neće ponoviti.

♦ Očekujete li da SNS ostane na istom pravcu?- Moj zamenik je Aleksandar Vučić, koji je 20 godina uz mene, sa kojim sam delio i dobro i zlo, koji će to umeti odlično da radi. U stranci ima mnogo ljudi koji imaju svoje funkcije, ja se uopšte ne bojim. Mislim da će stranka imati još bolji rezultat nego dosad, pošto ću da se trudim s mesta predsednika Republike da uslovi za takmičenje u politici budu regularni, a u takvim uslovima ideja koju nosi SNS uvek će pobeđivati.♦ Kako ćete sarađivati s drugim strankama?- Danas sam ja predsednik Srbije i nemam sukobe s ljudima. Konačno imam priliku da pokažem svim građanima Srbije da je u meni uvek postojao čovek koji ima razumevanja za sve druge i koji je čekao priliku da to pokaže. U sebi sam uvek nosio demokratiju, ali nisam uvek bio u situaciji da je pokažem. A tek na ovom mestu, gde se od čoveka očekuje da bude demokrata, zaista ću pokazati kako tu demokratiju ozbiljno shvatam i kako bih želeo da je nametnem kao dominantni način mišljenja u Srbiji, posebno među onima koji su na vlasti.(E. K.)

O Kosovu- Ne želim da budem čovek koji pregovara o KiM, nego onaj ko predstavlja složnu Srbiju. Tačno je da vlada vodi spoljnu i unutrašnju politiku, treba odmah podići nivo pregovora na nivo predsednika parlamenta ili predsednika Republike, sa izuzetkom gospodina Tačija, sa kojim niko ne može da pregovara dok postoji ozbiljna sumnja da je vršio zločine nad Srbima. Ako vlada ne želi da pregovara, zatražiću mandat da ja pregovaram. Ne želim da se sklanjam, neću da budem iza zida i isturam neke činovnike. Ali da bi pregovarao predsednik vlade ili predsednik države, on mora iza sebe da ima saglasnost svih stranaka.O budućoj vladi- Moj zadatak će biti da Srbija bude demokratska država, pokazaću to svojim primerom. Želim da sarađujem sa vladom, ako želi da se ostvaruju ciljevi koje smo svi u kampanji iznosili - da bude borba protiv siromaštva, nezaposlenosti, mita, korupcije i kriminala, borba za bolje uslove života, to je valjda sada osnovni cilj. Ne znam ko će da formira vladu, čini mi se da će to da urade demokrate, SPS i stranke bivše koalicije, ali ih molim da o tome odluče što pre.O Tadiću- Potpuno razumem dileme Borisa Tadića o prihvatanju funkcije mandatara nove vlade. Neophodno je da odnosi između nas dvojice ponovo budu dobri, jer je, ako ni za šta drugo, onda za rešavanje pitanja KiM potreban konsenzus. Bićemo suočeni s velikim iskušenjima, želimo da otpočnemo pregovore sa EU o pristupanju, ja bih želeo da znam šta je pre toga ispostavljeno kao zahtev.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track