Ja sam odrastao u mraku, a sada i moja ćerka
Foto: Rts

60 godina bez struje

Ja sam odrastao u mraku, a sada i moja ćerka

Srbija -
Bez struje, vode i puta naselje Beli breg u Sremskoj Mitrovici dočekalo je i drugu deceniju 21. veka. Naselje ne može da se legalizuje iako, kažu, uredno plaćaju sve opštinske dažbine

SREMSKA MITROVICA - Desetak porodica u sremskomitrovačkom naselju Beli breg više od pedeset godina živi bez struje, vode i pravog puta.Naselje nije legalizovano, niti postoje uslovi da se to uradi jer je podignuto u krugu preduzeća "Luka Leget". S druge strane, stanovnici tog naselja tvrde da redovno plaćaju sve gradske dažbine i poreze.Radenko Stanković se priseća kako je njegov otac šezdesetih godina prošlog veka na Belom bregu kupio zemljište i sagradio kuću.

Od tada do danas, kaže Stanković, ništa se nije promenilo. Bez struje i vode, u lošim i nehigijenskim uslovima, odrastao je on, a danas tako odrasta i njegova ćerka Tijana.Iako je Radenko Stanković bio spreman da svoju priču potkrepi odgovarajućom dokumentacijom, ekipa Sremske televizije morala je da napusti mesto snimanja, jer je reagovalo obezbeđenje preduzeća "Luka Leget", u čijem krugu se naselje nalazi, prensi RTS.Iz nekog razloga, stiče se utisak, nisu želeli da se ovaj problem iznosi u javnost. Ipak, kolege su odlučile da slučaj ispitaju do kraja.Pitanje za prvog čoveka Sremske Mitrovice, gradonačelnika Branislava Nedimovića, bilo je da li će grad preduzeti neke korake da pomogne žiteljima Belog brega."Mi smo upoznati sa ovim problemom", rekao je gradonačelnik Nedimović. "Mislim i da je došlo vreme da se konačno nađe rešenje i da se pomogne tim ljudima. To će sigurno biti kompromisno rešenje, da svi budu zadovoljni - i žitelji Belog brega i preduzeće", navodi Nedimović, javlja RTS.Naselje Beli breg nastalo je šezdesetih godina prošlog veka. Desetak porodica, koje tu žive u uslovima koji teško da pripadaju ovom vremenu, nadaju se da nije sve izgubljeno.Nemaju ništa ni protiv raseljavanja, što predlaže gradonačelnik, a što je u izjavama za neke medije podržao i direktor preduzeća na čijem je zemljištu podignuto naselje.Na kraju, ovi ljudi, traže samo da u 21. veku žive kao sav ostali svet.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja