JAGODINA: Dezinfekcija u toku, konačna procena štete kad se voda povuče
Foto: Kurir štampano

U toku i zaprašivanje komaraca

JAGODINA: Dezinfekcija u toku, konačna procena štete kad se voda povuče

Srbija -
Prema proceni Gradskog štaba za vanredne sitauacije poplavom bilo zahvaćeno oko 1.530 stambenih, ekonomskih i pomoćnih objekata

JAGODINA - U Jagodini je u toku dezinfekcija javnih i privatnih objekata koji su bili poplavljeni, i očekuje se da taj posao bude završen do kraja iduće nedelje, izjavio je načelnik Odeljenja za društvene delatnosti Skupštine grada Jagodine Marinko Kiklić.

"Dezinfekcija i dezinsekcija su u punom obimu i očekujemo da do kraja naredne sedmice bude u celosti završena", rekao Kiklić.

U Jagodini je, prema proceni Gradskog štaba za vanredne sitauacije poplavom bilo zahvaćeno oko 1.530 stambenih, ekonomskih i pomoćnih objekata.

Kiklić je napomenuo da je u toku i zaprašivanje komaraca sa zemlje, a predviđeno je i iz vazduhoplova.

Direktor JKP "Standard" Dragan Lukić izjavio je na sednici Štaba za vanredne situacije da je počelo uklanjanje improvizovanih nasipa i verća sa peskom, koji su bili postavljeni na obali Belice da bi se zaštitio grad od poplavnog talasa, kao i pranje poplavljenih delova i ulica kuda su tekle vodene bujice.

"Pere se i čisti ceo grada, bukvalno 24 sata cesterne sa vodom ne prestaju da rade", rekao je on. Predsednik Skupštine grada Dragan Marković Palma, naložio je Direkciji grada da od Javnog preduzeća "Srbijavode" traži početak sanacije toka Lugomira i Belice, "sa posebnim osvrtom na mesta gde su ove reke probile nasipe".

Marković je ocenio da se Trnava Selo nije moglo braniti, "poplava nije došla od reke, već od jakih bujica koje su nadirale sa brojnih strana".

On je najavio razmatranje mogućnosti podizanja novog odbrambenog zida uz reku Belicu u nekim delovima grada. Koordinator komisija Skupštine grada koje procenjuju štetu Branko Ilić, izjavio je Tanjugu da su te komisije, ima ih sedam, do sada pregledale 1.220 objekata oštećenih u poplavi, a obrađeno su 1073.

Šteta na objektima se procenjuje na oko 110 miliona dinara bez infrastrukture i poljoprivrednog zemljišta, a "konačana šteta znaće se tek kada se voda u celosti povuče iz sela i sa poljoprivrednog zemljišta", ocenjeno je na sednici štaba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja