JAGODINA: Povećan broj obolelih od karcinoma
Foto: Nemanja Pančić

Proširuju bolnicu

JAGODINA: Povećan broj obolelih od karcinoma

Srbija -
Prednjače karcinomi pluća, dojke, koletaralnog i digestovnog trakta, limfomi, melanomi, a kod muškaraca od 20 do 30 godina karcinomi testisa, kaže Načelnik Odeljenja onkologije Opšte bolnice u Jagodini dr Radosav Bojović

JAGODINA - Opšta bolnica u Jagodini, zbog sve većeg broja obolelih od svih vrsta karcinoma, gradi novo, veće Odeljenje onkologije, u objektu koji se gradi sredstvima Ministarstav zdravlja, izjavio je direktor Bolnice dr Darko Miletić.Proširivanje bolnice zbog porasta broja obolelih od rakaReč je objektu nadogradnje bolničkog stacionara koji je započet 2011. godine, pa prekinut, a u kome, prvobitno nije bilo predviđeno Odeljenje onkologije, objasnio je Miletić.

"Izgradnja će biti nastavljena ove godine i nažalost zbog sve većeg broja obolelih od karcinoma, pola jednog sprata u toj zgradi, morali smo opredeliti za onkologiju", rekao je Miletić povodom 4. februara Međunarodnog dana borbe protiv raka.

Načelnik Odeljenja onkologije Opšte bolnice u Jagodini dr Radosav Bojović je istakao da broj obolelih raste poslednjih deset godina a “najveći procenat povećanja, za 20 odsto, je zabeležen prošle i pretprošle godine i to od svih vrsta karcinoma”.

"Prednjače karcinomi pluća, dojke, koletaralnog i digestovnog trakta, limfomi, melanomi, a kod muškaraca od 20 do 30 godina karcinomi testisa", rekao je Bojović.

Bojović ocenjuje da je znatno povećanje broja obolelih od karcinoma posledica bomrbardovanja osiromašenim uranijumom Srbije u NATO agresiji i da se “može govoriti o epidemiji karcinoma”. On je istakao da se “starosna granica obolelih znatno spustila” i istakao da je na tom odeljenju “lane bilo 1. 000 bolesnika na hemoterapiji, duplo više nego pretprošle godine”. Na Odeljenju onkologije u Jagodini pacijenti čekaju na krevet a “kada je reč o lekovima naša ustanova prednjči, veoma dobro smo snabdeveni iako su lekovi veoma skupi”, istakao je Bojović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track