Jahjaga poziva Nikolića na razgovor

Jahjaga poziva Nikolića na razgovor

Politika -
Kroz taj razgovor trebalo naći čvrsta i postojana rešenja, za dobrobit naših građana i naših država, ali koja znače i mir i stabilnost u regiji i šire, rekla je Jahjaga

BEOGRAD - Kosovska predsednica Atifete Jahjaga izjavila je danas da je spremna da razgovara sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i dodala da jedino oni, kao legalni i legitimni lideri država, izražavajući volju građana, mogu da razgovaraju.

U intervjuu novosadskom "Dnevniku", Jahjaga je istakla da bi kroz taj razgovor trebalo naći "čvrsta i postojana rešenja, za dobrobit naših građana i naših država, ali koja znače i mir i stabilnost u regiji i šire".

Po njenom mišljenju, novi lideri Srbije trebalo bi da "prihvate realnost i što pre priznaju Republiku Kosovo" i da kao "dve susedne države" uspostave diplomatske odnose i sarađuju na putu evroatlantskih integracija.

"Ne vidim drugu alternativu, sem nastavka dijaloga i poštovanja međunarodnih normi u odnosima među državama, te priznavanja realnosti i okretanja ka dobrosusedskoj suradnji, koja će svakako biti za dobrobit naših dvaju država, naših naroda, kao i za dobrobit nacionalnih manjina koje vekovima žive na ovom tlu i koje treba da budu most saradnje, most spajanja a ne razdvajanja", istakla je Jahjaga.

Ona smatra da je Kosovo kao država realnost i da je postala faktor mira i stabilnosti.

"Mi već imamo dobre odnose sa svim susedima. Ja želim da takve odnose imamo i sa Republikom Srbijom, uz međusobno uvažavanje i poštovanje samostalnosti, teritorijalne celovitosti i suverenosti. Tako će se pomoći i svim građanima koji žive u našim državama, a manjine će biti most saradnje i dobrosusedskih odnosa", rekla je Jahjaga.

Jahjaga je ocenila i da se dijalog između Prištine i Beograda sporo sprovodi, uglavnom, zbog kako kaže, "toga što srpska strana nije voljna da ostvaruje ono što je dogovoreno".

Ona je dodala da veruje da će se naći najbolji način za njihovo sprovođenje kako bi se prešlo na novu rundu razgovora za, kako je istakla, "uređenje sveobuhvatnih odnosa između naših dveju zemalja.

"Lideri Srbije do sada se nisu javno izjasnili po tom pitanju. Njihova briga i njihovi zahtevi se odnose samo na tobožnju zaštitu srpskog interesa na Kosovu", kazala je Jahjaga.

Komentarišući izbor šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića za predsedavajućeg Generalne skupštine UN, Jahjaga je rekla da to neće usporiti nova priznavanja države Kosovo.

"Kosovo razvija bilateralne odnose sa većinom zemalja i ima primerne dobrosusedske odnose sa svim okolnim zemljama, izuzev sa Srbijom. I tu povratka nema, a usporavanje i osporavanje procesa priznanja štetiće na kraju samoj Srbiji, kao našem susedu, i razvoju dobrih odnosa između naroda i zemalja u regionu", zaključila je.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track