Jakšić i Pelević: Nikoliću spreči granicu

Kosovo i Metohija

Jakšić i Pelević: Nikoliću spreči granicu

Politika -
Srbi sa severa Kosmeta traže da se spreči primena sporazuma Beograda i Prištine o integrisanom upravljanju granicama

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije Marko Jakšić i Borislav Pelević pozvali su danas predsednika Srbije Tomislava Nikolića da spreči primenu sporazuma kojim će, kako kažu, biti uspostavljena granica između Srbije i Kosova, i najavili pasivan otpor Srba sa severa pokrajine u slučaju da ipak bude primenjen.

Jakšić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da će Srbi sa severa Kosova pružiti "veliki i pasivan otpor" primeni sporazuma Beograda i Prištine o integrisanom upravljanju granicama, jer to, kako je naveo, znači priznanje Kosova kao albanske države.

Jakšić, koji je poslanik Demokratske stranke Srbije, rekao je da Srbi sa severa pokrajine pozivaju predsednika i premijera Srbije, Tomislava Nikolića i Ivicu Dačića, da dođu na Kosovo i da im objasne šta znači taj sporazum, a ako se to ne desi, Srbi će doći u Beograd. Upitan da li će Srbi sa severa Kosova od 10. decembra kada se očekuje primena sporazuma o integrisanom upravljanju administrativnom linijom početi barikade, Jakšić je rekao da će o vidu otpora odlučiti odbornici četiri opštine sa severa Kosova.

"Protekla tri meseca smo tražili prijem kod Tomislava Nikolića, ali nas nije primio", rekao je Jakšić i optužio sadašnju vlast da se "krije" iza sporazuma koje je u Briselu s delegacijom Prištine postigao prethodni šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović.

Jakšić je rekao i da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić "drastično promenio kurs" u odnosu na ono što je govorio u izbornoj kampanji. Samostalni poslanik Borislav Pelević rekao je da i sadašnja vlast kao i prethodna "laže" građane govoreći da je reč o sporazumu o integrisanom upravljanju administrativnim linijama, iako je u stvari, kako tvrdi, reč o upravljanju granicama. "Radi se o postavljanju granice između takozvane Republike Kosovo i Srbije. Ne čudi što je prethodna vlast lagala, ali sadašnja ne čini ništa da tu laž razotkrije", rekao je Pelević. Jakšić i Pelević su pozvali poslanike Skupštine Srbije sa Kosova da se usprotive primeni sporazuma o integrisanom upravljanju granicama, jer, kako kažu, vodi priznanju Kosova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track