JAPAN STRAHUJE ZBOG KRIMA: Plaši ih sporan arhipelag i odnos sa Amerikom
Foto: Reuters

Zabrinuti za svoju teritoriju

JAPAN STRAHUJE ZBOG KRIMA: Plaši ih sporan arhipelag i odnos sa Amerikom

Planeta -
Japan strahuje i da bi Kina mogla da po "ruskom receptu" preuzme (takođe sporni) arhipelag u Istočnom kineskom moru

MOSKVA/TOKIO - Zemlja izlazećeg sunca ovih je dana "pod oblakom briga" zbog ruske aneksije Krima. Japan je jedina članica G7 koja ima teritorijalni spor sa Rusijom, a Krim se desio baš u trenutku kad se činilo da pregovori o spornim Kurilskim ostrvima napreduju.

Japan strahuje i da bi Kina mogla da po "ruskom receptu" preuzme (takođe sporni) arhipelag u Istočnom kineskom moru. No, najveća japanska briga u celoj priči je pristup moćnog japanskog posleratnog saveznika - Sjedinjenih Država, pa se u Tokiju - zbog "neodlučnog odgovora" Amerike Rusiji posle Krima - pod mikroskopom našlo američko obećanje da će štititi Japan od "neprijateljskih nacija", Kine i Severne Koreje.

"Slučaj Krima u potpunosti menja pravila igre. To za nas nije "požar na dalekom ostrvu". Dešava se još jedan pokušaj da se upotrebom sile menja status kvo", kaže za "Njujork tajms" bivši savetnik japanskog premijera Kunihiko Mijake.

Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel lično je u Tokiju pokušao proteklog vikenda da uveri saveznike da se u odnosima ništa nije promenilo. Najavio je da će SAD poslati još dva razarača u Japan do 2017, čime će broj američkih ratnih brodova u regionu dostići sedam.

Japan se takođe jasno odredio prema krizi u Ukrajini: za pomoć novim ukrajinskim vlastima, odvojio je oko 1,5 milijardi američkih dolara - više nego bilo koja država pojedinačno, uključujući i SAD.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track