JAPANAC NAPAO OTPOZADI: Putin spasao čast Angele Merkel!
Foto: Rojter

Samit G8 Šetnja se umalo pretvorila u skandal

JAPANAC NAPAO OTPOZADI: Putin spasao čast Angele Merkel!

Planeta -
Ruski predsednik sprečio japanskog premijera Šinza Abea da nemačku kancelarku uhvati za zadnjicu

DABLIN - Malo je falilo da pukne bruka.Ruski predsednik Vladimir Putin spasao je čast nemačke kancelarke Angele Merkel na samitu lidera osam najrazvijenijih zemalja sveta G8 u Severnoj Irskoj, koji je završen juče. Brzi refleksiTokom šetnje pored jezera Laf ern, japanski premijer Šinzo Abe umalo je slučajno uhvatio Merkelovu za zadnjicu, ali je Putin to sprečio.Dok su se lideri šetali po ekskluzivnom prostoru za golf, Abe je toliko mlatarao rukama da je umalo dokačio nemačku kancelarku, koja je išla ispred njega. Međutim, oštro oko i brzi refleksi ruskog predsednika sprečili su skandal. Putin je brzo postavio ruku ispred Abeove i onemogućio ga da udari Merkelovu po zadnjici. Ipak, fotografi su zabeležili taj momenat i naveli da je to trenutak kad su se Abe i Putin uhvatili za ruke.Inače, svetski lideri su se tokom dva dana samita dogovorili o novim merama za sprečavanje pranja para i izbegavanje poreza, što znači da uskoro neće postojati mogućnost da se novac sakrije u of-šor zone. Razvijene zemlje međusobno će dopustiti automatski pristup informacijama i svojim poreskim obveznicima, zahtevaće od naftnih kompanija, koje često koriste rupe u zakonu i zaobilaze plaćanje poreza, da otkriju svoje anonimne finansijere, a tražiće od svih zemalja spiskove onih koji su utajili porez.EU i SAD ukidaju carine Takođe, lideri su se usaglasili da se mirovna konferencija o Siriji održi što je pre moguće. Putin je bio protiv ideje da se u tekstu rezolucije o Siriji pominje predsednik Bašar el Asad, ali da je neophodno da on podnese ostavku.Ujedno, započeli su i pregovori EU i SAD o ukidanju carina i stvaranju najveće bescarinske zone na svetu, koji bi trebalo da se završe do kraja 2014. godine.

Protesti za Obamu u BerlinuAmeričkog predsednika Baraka Obamu sačekali su protesti sinoć u Berlinu, nakon što je stigao u najvažniju posetu godine. Ipak, većih incidenata nije bilo jer je bezbednost podignuta na najviši mogući nivo. On će, pola veka posle Džona Kenedija, održati govor ispred Brandenburške kapije, simbola mira.Više od 8.000 policajaca raspoređeno je na ključnim tačkama po gradu. Za vreme posete, koja će trajati 25 sati i 40 minuta, stanovnici oko Brandenburške kapije, Potsdamskog trga i dvorca Šarlotenburg moraće da zamandale svoje prozore, a oko hotela „Ric“ tri susedna restorana biće zatvorena. Prilaz Obami na bini ispred Brandenburške kapije biće zabranjen, jedino će smeti da mu priđe mala Ecem, devojčica iz Gelzenkirhena obolela od raka. Među 4.000 zvanica biće i predsednikova polusestra Auma Obama, koja je u Nemačkoj doktorirala.

Vreme za šišanje Mišel nije mogla da priča od šiškiPrva dama SAD Mišel Obama, koja je sa suprugom otputovala u Severnu Irsku na samit, nije imala koncentraciju da održi govor jer su je u tome ometale šiške. Konstantno se borila s kosom, te su mediji komentarisali da je vreme da napravi novu frizuru. Inače, obraćala se mladima u „Voterfront holu“, gde se okupilo mnogo ljudi, koji su joj priredili svečani doček.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track