Vučić i Hogan potpisali sporazum: Ovo je novi avion Er Srbije, ista cena karte!
Foto: Tanjug

Jat i Etihad partneri

Vučić i Hogan potpisali sporazum: Ovo je novi avion Er Srbije, ista cena karte!

InfoBiz -
Planirano je da Etihad uloži 40 miliona dolara u zajedničku kompaniju i obezbedi još 60 miliona evra kroz krediitne linije
1 / 9 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Vlada Srbije i Jat ervejz potpisali su danas sa Etihad ervejzom sporazum o strateškom partnerstvu kojim će kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata postati vlasnik 49 odsto kapitala srpske avikompanije.

Sporazum su potpisali prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Etihada Džejms Hogan, a svečanosti su prisustvovali i premijer Srbije Ivica Dačić i ministar finansija i ekonomije Mlađan Dinkić.

Vlada Srbije će zadržati 51 odsto vlasništva u Er Srbiji, a kako je ranije najavljeno preuzeće 195 miliona evra dugovanja Jat ervejza i obavezu da isplati socijalni program za višak radnika.

Jat ervejz će promeniti ime u Er Srbija (Air Serbia). Etihad će, kako je rekao Hogan, preuzeti upravljanje kompanijom od 1. oktobra, a Vučić je najavio da će do kraja godine flota biti dobiti 10 novih aviona.

Planirano je da Etihad uloži 40 miliona dolara u zajedničku kompaniju i obezbedi još 60 miliona evra kroz krediitne linije.

Jat ervejz sada ima 1.250 zaposlenih i flotu od 10 aviona tipa "boing 373-300" (Boeing) i četiri ATR-a 72. Srpska aviokompanija s Etihadom kao strateškim partnerom imaće flotu od 10 novih Erbasovih (Airbus) aviona tipa "A319" i četiri ATR 72-500, dok će Boingovi avioni koje Jat sada koristi leteti kod ćerki-firmi kao što je Aeromak u Makedoniji ili na Bliskom istoku. Sa Jat ervejzom u partnerstvo idu i ćerke-firme Jat ketering i Suport i u te firme u naredne tri godine Etihad i država Srbija bi trebalo da ulože po 20 miliona dolara.

Etihad, jedna od najbrže rastućih aviokompanija u svetu, osnovana je 2003. godina u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Suvlasnik je avikompanija Er Berlin, Er Sejšeli, Virdžin Australija, Er Lingus, a u toku je preuzimanje i manjinskog udela u indijskom Džet ervejzu. Etihad ervejz, nacionalna kompanija UAE, 2012. godine je prevezla 10,3 miliona putnika.

U prvom kvartalu ove godine od prevoza putnika imala je prihod od 900 miliona dolara, što je rast od 19 odsto, od prevoza robe prihod je bio 193 miliona dolara, što je 17 odsto više nego u istom periodu 2012. Država Srbija je u prošloj deceniji neuspesno pokušala da privatizuje Jat ervejz. Na prodaju je ponuđen 2008. godine, ali se na taj tender niko nije javio.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track